Plaats van hulpverleners met C2000 te volgen

Vanaf het voorjaar volgend jaar zullen politie- en brandweermensen en ambulancepersoneel met C2000-communicatieapparatuur via gps te volgen zijn.

Dat schrijft minister Ter Horst aan de Tweede Kamer in een voortgangsbericht over C2000, het mobiele communicatiesysteem voor politie, brandweer, ambulancediensten en marechaussee.
De voortgangsrapportage gaat verder over het uitbreiden van het aantal C2000-masten om lokale problemen met de dekking van het netwerk op te lossen.

Een groep experts onder leiding van Don Berghuijs (directeur Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond) doet onderzoek naar recente problemen met C2000 tijdens de Schipholcrash (25 februari 2009), Koninginnedag in Apeldoorn en de rellen op het strand bij Hoek van Holland (22 augustus 2009). Ook wordt gekeken naar het functioneren van C2000 tijdens andere grote evenementen en in het dagelijks gebruik. De experts kijken zowel naar de techniek (de capaciteit van masten en netwerk) als naar de regels voor het gebruik van C2000 door de hulpverleningsdiensten.

In Hoek van Holland zal binnen drie maanden een extra C2000-mast geplaatst worden om de dekking in de woonkern van Hoek van Holland te verbeteren. In 2006 is al begonnen om grond daarvoor te verwerven. Tijdens de rellen bij Hoek van Holland waren er overigens geen dekkingsproblemen op en bij het strand; C2000 was toen technisch volledig operationeel.