Minister verrast oefenende militairen

Minister Eimert van Middelkoop heeft op de Veluwe de voor Uruzgan oefenende militairen van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee verrast met een bezoek. De minister bezocht vanochtend onder meer de vooruitgeschoven commandopost van de aanstaande Battlegroup.

Vervolgens had de minister een ontmoeting met de rolspelers van de oefening Uruzgan Integration, militairen die net terug zijn uit het missiegebied en hun ervaringen gebruiken om collega’s realistisch voor te bereiden op de aankomende missie. Tijdens een lunch in het veld voerde Van Middelkoop enkele openhartige gesprekken met soldaten en jonge kaderleden van de Battlegroup.

"Deze mannen en vrouwen verdienen onze aandacht en steun. Hier tijdens de voorbereidingsoefeningen, maar zeker straks in Uruzgan,” aldus de minister. "Het bezoek aan deze militaren is een goede voorbereiding voor vanavond, als wij in de Kamer debatteren over de missie in Afghanistan. Het is goed te ervaren hoe onze militairen, die het echte werk moeten doen, erin staan. Nederland heeft een professionele krijgsmacht, die internationaal veel aanzien heeft verworven door haar inzet en optreden. In Afghanistan, maar ook elders. Een krijgsmacht die geschikt én beschikbaar is voor het dienen van onze belangen in binnen- en buitenland, nu en straks."