Antwoorden op kamervragen van Langkamp en Leijten over het bericht dat het aantal zelfmoorden onder jongeren in West-Friesland

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ/CGGZ-2951071

Datum 1 oktober 2009
Betreft Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u, mede namens de Minister voor Jeugd en Gezin, de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Langkamp en Leijten (beiden SP) over het bericht dat het aantal zelfmoorden onder jongeren in West-Friesland onrustbarend hoog is (2009Z14689).

Hoogachtend,

de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink


Antwoorden op kamervragen van de Kamerleden Langkamp en Leijten over het bericht dat het aantal zelfmoorden onder jongeren in West-Friesland onrustbarend hoog is (2009Z14689).

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht dat het aantal zelfmoorden onder jongeren in West-Friese gemeenten onrustbarend hoog is? 1)

Antwoord 1

Het afgelopen jaar zijn er in de media verschillende berichten geweest over het aantal suïcides onder jongeren in West-Friesland. Het staat op dit moment nog niet vast of sprake is van een verhoogd aantal suïcides onder jongeren in West-Friesland in vergelijking tot de aantallen in de rest van Nederland (zie antwoord op vraag 2 en 3).

Vraag 2

Is het waar dat in West-Friesland het aantal zelfmoorden onder jongeren gemiddeld hoger ligt dan in de rest van Nederland? Zo ja, hoe liggen de percentages?

Vraag 3

Is er een verklaring waarom het aantal zelfmoorden onder jongeren in West-Friesland hoger ligt dan in de rest van Nederland? Zo nee, bent u bereid dit te onderzoeken?

Antwoord 2 en 3

De aantallen suïcides onder jongeren jonger dan 15 jaar zijn landelijk en ook in de provincie Noord-Holland, gering.
Voor jongeren tussen 15 en 19 jaar bedragen de gemiddelde aantallen suïcides landelijk in 2006 tot en met 2008 achtereenvolgend: 4.4, 3.3 en 2.9 personen per 100.000 inwoners.
Voor de provincie Noord-Holland, waarvan de regio West-Friesland onderdeel uitmaakt, bedragen de aantallen voor deze jaren respectievelijk 4.1, 2.0 en 2.0 per 100.000 inwoners. Deze gegevens zijn afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het antwoord op de vraag of in de subregio West-Friesland het aantal suïcides onder jongeren hoger ligt dan in de rest van Nederland, kan op dit moment niet goed worden beantwoord. De GGD Hollands Noorden onderzoekt momenteel welke aantallen suïcides er zijn in de regio, onder welke leeftijdsgroepen en per subregio (waaronder West-Friesland). Dit onderzoek is naar verwachting in november 2009 afgerond. Zodra deze onderzoeksresultaten bekend zijn, zal ik de Tweede Kamer hierover nader informeren.

Daarnaast loopt er een meerjarenonderzoek getiteld: onderzoek naar suïcidaal gedrag onder jongeren in West-Friesland, naar de achtergronden van suïcides onder jongeren in West-Friesland. Dit onderzoek vindt plaats op initiatief van GGZ West-Friesland en de tussentijdse bevindingen van dit onderzoek worden betrokken bij het preventiebeleid en de aanpak van suïcideproblematiek in de regio.


Vraag 4

Welke preventieve maatregelen gaat u treffen om het aantal zelfmoorden onder jongeren, met name in West-Friesland, te verminderen?

Antwoord 4

In de provincie Noord Holland worden al verschillende preventieprojecten uitgevoerd waarin aandacht is voor psychische problematiek, middelengebruik en suïcidepreventie.
Voorbeelden daarvan zijn de preventieprojecten ‘Alcohol een ander verhaal’ voor leerlingen van groep acht van de basisschool, de Modules ‘Alcohol en blowen’ via e-learning in klas twee en drie van het voortgezet onderwijs en het project ‘leren signaleren’; een training voor docenten in het voortgezet onderwijs.
Er worden dus al de nodige preventieve maatregelen getroffen voor jongeren in de regio West-Friesland en ik zie dan ook geen reden om in aanvulling daarop nog andere maatregelen te (laten) treffen.

Vraag 5

Heeft u, in samenwerking met de GGZ instellingen in West-Friesland, een actieplan gemaakt om het aantal zelfmoorden onder jongeren te verminderen? Zo nee, bent u bereid dit alsnog te doen? Zo ja, welke acties gaat u ondernemen?

Antwoord 5

Nee, ik heb geen actieplan gemaakt voor de vermindering van suïcides onder jongeren in West-Friesland. Een aantal organisaties in West-Friesland, waaronder GGZ West-Friesland en de verslavingszorginstelling Stichting De Brijder, hebben in een project samengewerkt aan een integrale aanpak van riskant alcohol en drugsgebruik onder jongeren. In dit project hebben partijen zich specifiek ingezet voor de aanpak van suïcideproblematiek onder jongeren.

Vraag 6

Hoe gaat u ervoor zorgen dat jongeren, met name in West-Friesland, makkelijker de weg vinden naar de hulpverlening?

Antwoord 6

De Centra voor Jeugd en Gezin zijn bedoeld om jongeren (en hun ouders) makkelijker de weg te laten vinden naar dienst- en hulpverlening op het terrein van opgroeien en opvoeden en doorverwijzing naar eventuele hulpverlening bij problemen met de (psychische) gezondheid. In 2011 moet elke gemeente een Centrum voor Jeugd en Gezin hebben en dit geldt dus ook voor gemeenten in de regio West-Friesland.

Vraag 7

Wat is de dekking van het buurt en jongerenwerk in West-Friesland? Acht u dit voldoende? Zo neen, wat gaat u ondernemen om meer outreachende hulpverlening te organiseren?

Antwoord 7

Het is mij niet bekend wat de dekking is van het buurt- en jongerenwerk in West-Friesland aangezien de verantwoordelijkheid hiervoor volledig is gedecentraliseerd naar gemeenten. Om dezelfde reden is het niet aan mij om een oordeel te hebben of er voldoende buurt- en jongerenwerk is. Dit is ter beoordeling aan de gemeenteraad.

Vraag 8

Zijn de scholen in West-Friesland ook actief betrokken bij preventieve en outreachende hulpverlening bijvoorbeeld in de vorm van betrokkenheid bij Zorg Advies Teams? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord 8

Ja, uit de monitor Zorg Advies Teams over 2008 blijkt dat op 93 procent van de middelbare scholen in Noord-Holland de beschikking hebben over een Zorg Advies Team, terwijl dat bij alle ROC’s het geval is.

1) Eén Vandaag, 11 augustus 2009 http://www.eenvandaag.nl/binnenland/34992/veel_zelfmoord_onder_jongeren_west_friesland