Leerlingenvervoer naar een hoger niveau

Kabinet geeft richtlijnen aan voor betrouwbaar en kwalitatief goed vervoer van leerlingen.

De staatssecretarissen Dijksma (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), Huizinga (Verkeer en Waterstaat) en Bussemaker (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) presenteerden vandaag de handboeken "Aanbesteden in contractvervoer". Doel van de handboeken is de kwaliteit van het contractvervoer in Nederland te verbeteren.

Contractvervoer is een verzamelnaam voor zittend ziekenvervoer, AWBZ-vervoer, leerlingenvervoer, WMO-vervoer, bovenregionaal vervoer voor gehandicapten (Valys) en collectief vraagafhankelijk vervoer (vaak Regiotaxi). De afgelopen jaren hebben gebruikers van het contractvervoer vaak te maken met lange wachttijden of onvriendelijke chauffeurs en slechte klachtenafhandeling. Met de introductie van de handboeken wordt een impuls gegeven aan de kwaliteit van het contractvervoer. De reiziger komt centraal te staan. Het vervoer wordt beter afgestemd op de wensen van de reiziger.

De staatssecretarissen overhandigden de handboeken aan vertegenwoordigers van de decentrale overheden, zorgverzekeraars, vervoerders en gebruikersorganisaties.