Kabinet stuurt Deltawet naar Raad van State

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat ingestemd met de Deltawet waterveiligheid en zoetwatervoorziening. De Deltawet vormt de juridische grondslag voor het Deltaprogramma, de rol van de Deltaregisseur en een solide financiële basis in de vorm van het Deltafonds. Met deze wettelijke verankering kiest het kabinet voor een koersvaste aanpak om de waterveiligheid te verbeteren en de zoetwatervoorziening veilig te stellen. Nederland moet ook over 100 jaar veilig en aantrekkelijk zijn om te wonen, werken en investeren.

In de toekomst krijgt Nederland te maken met een stijgende zeespiegel, grotere hoeveelheden waterafvoer door de rivieren, een tekort aan zoetwater, een dalende bodem en verzilting van de grond. Dit zijn grote uitdagingen die bij een juiste aanpak ook kansen bieden. Met het Deltaprogramma streeft het kabinet een doelmatige, daadkrachtige en integrale aanpak van de grote wateropgaven voor Nederland na. De Deltawet is nodig om de maatregelen die genomen worden in dit Deltaprogramma juridische basis te geven.

De Deltawet voorziet ook in de benoeming van een Deltaregisseur. De Deltaregisseur levert een bijdrage aan het realiseren van draagvlak voor het Deltaprogramma en de daarin opgenomen maatregelen. Naar verwachting wordt de Deltaregisseur nog dit najaar benoemd.

Met het Deltafonds in de Deltawet komt er voor realisatie van het Deltaprogramma een solide financiële basis. In het kader van het Aanvullend Beleidsakkoord heeft het kabinet besloten, dat ondanks de huidige economische crisis, uitgaven gericht op een waterveilig Nederland op de lange termijn geborgd moeten zijn. Het Deltafonds zal ten minste vanaf 2020 jaarlijks gevoed worden met 1 miljard euro uit het Infrafonds.

De Deltawet is tot stand gekomen onder politieke verantwoordelijkheid en coördinatie van de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat in nauw overleg met de ministeriele stuurgroep onder voorzitterschap van de minister-president. In de ministeriële stuurgroep zijn de ministeries van VROM, LNV, BZK, EZ en Financiën vertegenwoordigd.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.