110 miljoen voor Eindhoven Brainport en Mooi en Vitaal Delfland

De ministerraad heeft op voorstel van ministers Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, Van der Hoeven van Economische Zaken en Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit 110 miljoen euro uit het Nota Ruimtebudget beschikbaar gesteld voor twee ruimtelijke projecten. Voor Eindhoven Brainport is 75 miljoen euro vrijgemaakt. Mooi en Vitaal Delfland krijgt 34,9 miljoen euro.

De Brainport Eindhoven is de spil van de toptechnologieregio Zuidoost-Nederland. De komende jaren is voorzien in een integrale gebiedsontwikkeling met de aanleg van 200 hectare aan in het groen ingepaste hoogwaardige bedrijventerreinen en 200 hectare nieuwe natuur. Ook zal de A2-zone beter worden verbonden met het nationale landschap Groene Woud en wordt er geïnvesteerd in openbaar vervoer, fietspaden en bereikbaarheid per auto. Zo wordt het bedrijventerrein De Run, met groeiers als ASML en de toekomstige High Med Campus, aangesloten op de A67. Ook komt er een nieuwe, noordelijke aansluiting op de A2 van Eindhoven Airport en de Brainport Innovatie Campus. Verder wordt er met het Parkplateau een robuust groen en recreatief netwerk aangelegd, inclusief een 'slowlane': een vrijliggend fietspad in het groen tussen de belangrijkste economische locaties in het gebied.

De Poelzone in Westland en Oostland-Groenzone ondergaan een ware metamorfose. Door de schaarse ruimte slimmer te gebruiken en verspreid liggende kassen op enkele plekken te concentreren, komt 120 hectare vrij voor nieuwe natuur en recreatie en 2.000 duurzame woningen (koppeling energienetwerk aan kassen, hergebruik afvalwater). De glastuinbouw wordt duurzaam ingericht. Met de Rijksbijdrage worden groene verbindingszones gemaakt, waardoor recreanten zich in de toekomst ongehinderd op de fiets, te voet of skatend van de kust naar Midden-Delfland en vervolgens het Groene Hart kunnen verplaatsen.
Het Nota Ruimte budget is bestemd voor complexe ruimtelijke projecten van nationaal belang. In totaal is daar nu 589 miljoen euro aan toegekend. Over 5 projecten moet nog een besluit worden genomen. De bijdrage aan Mooi en Vitaal Delfland is tevens een mijlpaal voor Randstad Urgent, waarmee het kabinet werkt aan een sterke Randstad