75 miljoen voor Brainport Eindhoven/A2 zone

Het kabinet heeft 75 miljoen euro vrijgemaakt uit de nota Ruimtebudget voor de ontwikkeling van de Brainport. Dat maakte minister Van der Hoeven vrijdag 9 oktober 2009 bekend na afloop van de Ministerraad.

Het Nota Ruimte-budget is bestemd voor complexe ruimtelijke projecten van nationaal belang. In totaal is daar nu 589 miljoen euro aan toegekend. De Brainport Eindhoven is de spil van de toptechnologie-regio Zuidoost-Nederland en behoort tot de top 10 van innovatieve regio's van Europa. Internationaal wordt de concurrentie tussen regio's in toenemende mate bepaald door het vestigingsklimaat voor bedrijven en werknemers. De komende jaren is voorzien in een integrale gebiedsontwikkeling die voorziet in de aanleg van 200 hectare aan werklandschappen, 3000 woningen en 200 hectare nieuwe natuur. De looptijd van het project Brainport Avenue bedraagt ruim 20 jaar. Het project heeft nog een tekort van een kleine 92 miljoen euro. Daarvan springt het Rijk voor 75 miljoen euro bij.

Zo zal de A2-zone beter worden verbonden met het nationale landschap Groene Woud en wordt er geïnvesteerd in openbaar vervoer, fietspaden en bereikbaarheid per auto.

Voor het Rijk zijn met name vier kwaliteitsdragers in het project van belang. Zo wordt het bedrijventerrein De Run, waar de voorgenomen groei van ASML en de toekomstige High Med Campus aan de orde zijn, aangesloten op de A67, waardoor de bereikbaarheid sterk verbetert. Teneinde de bereikbaarheid van Eindhoven Airport en de Brainport Innovatie Campus te verbeteren komt er naast de bestaande aansluiting Eindhoven Airport een nieuwe noordelijke aansluiting op de A2. Verder wordt er met het Parkplateau een robuust groen en recreatief netwerk aangelegd. Ook investeert de regio in een 'slowlane': een vrijliggend fietspad in het groen dat de belangrijkste economische locaties in de A2 zone met elkaar verbindt.