CCV ontwikkelt dossier ‘Brandveiligheid in en rond scholen’

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid heeft een dossier ‘Brandveiligheid in en rond scholen’ ontwikkeld, om bij te dragen aan de bewustwording van de gevaren van brand. Jaarlijks vinden gemiddeld 300 branden in onderwijsgebouwen plaats (Brandweerstatistiek 2007, CBS. In eenderde van de gevallen blijkt de oorzaak van brand 'spelen met vuur' dan wel brandstichting te zijn.

Preventiemaatregelen

Katja Steverink, projectleider Brand bij het CCV: "Vaak is bij gebruikers en beheerders van schoolgebouwen niet duidelijk wat voor maatregelen zij moeten en kunnen nemen om brand te voorkomen." Het dossier geeft een overzicht van wat brandveiligheid in schoolgebouwen inhoudt, wat de cijfers zijn en wat de regelgeving voorschrijft. Bovendien bevat het een handzaam deel dat ingaat op wat een school zelf kan doen aan brandveiligheid. Katja Steverink: "Zo zijn er voorbeelden opgenomen van preventiemaatregelen die gebruikers en beheerders kunnen nemen, zoals het jaarlijks oefenen van ontruimingen, loopinstructies met lichtgevende verf op de vloeren aanbrengen, veiligheidsinstructies voor het opstellen van afvalcontainers enz. Maar het geeft ook inzicht in wat ludieke of leuke activiteiten voor gevaar in zich dragen, zoals het ophangen van slingers of tekeningen, het afsteken van sterretjes of het ophangen van grote doeken tijdens een bijzondere projectweek. Kortom, het dossier draagt bij aan de bewustwording van wat brandgevaarlijk is en hoe je brand kunt voorkomen."

Brandpreventieweken

Met het dossier "Brandveiligheid in en rond scholen" sluit het CCV aan bij de Nationale Brandpreventieweken. Tijdens deze weken wordt onder andere het belang van ontruimen in schoolgebouwen stevig onder de aandacht gebracht. Het dossier biedt hiervoor en voor het brandveilig maken van de schoolomgeving input.

Het dossier 'Brandveiligheid in en rond scholen' is te raadplegen en downloaden op de website van het CCV.

Het CCV

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is in 2004 opgericht door de ministeries van BZK en Justitie, VNO-NCW, het Verbond van Verzekeraars, de Raad van Hoofdcommissarisen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Het Centrum is opgericht om de inzet te bevorderen van methoden en instrumenten die criminaliteit voorkomen en veiligheid verhogen.