Genie bouwt aan veiligheidsapparaat Burundi (video)

Genisten van 101 Geniebataljon uit Wezep bouwen in de hitte van het Afrikaanse Burundi aan 10 nieuwe gebouwen voor leger en politie. De gebouwen zijn hard nodig en vormen een impuls voor de opbouw van het Burundese veiligheidsapparaat.

Op een militair kamp net buiten het centrum van de Burundese hoofdstad Bujumbura werken de Nederlandse genisten, bouw- en constructiespecialisten, aan dakspanten en raamkozijnen, bestemd voor een politiepost en een legerplaats. Het is natuurlijk zaak dat het werk aan de gebouwen goed verloopt, maar belangrijker is de kennisuitwisseling tussen de 39 Nederlandse genisten en hun Burundese collega’s op het gebied van bouwtechnieken.

Nederlandse militairen van de genie zijn in Burundi aan het werk. Tijdens hun uitzending in het Afrikaanse land gaan zij hun kennis op het gebied van genieconstructie en infrastructuur overdragen aan het Burundese leger en politie.

Warmte

Overigens valt het bouwen nog niet mee. “De warmte vreet energie”, vertelt sergeant en groepscommandant Gellert Goijarts. Een andere uitdaging blijkt de kwaliteit van het aanwezige gereedschap. “De laselektroden komen bijvoorbeeld uit China, niet de kwaliteit die wij gewend zijn. En de stroom valt regelmatig uit. We zijn hier afhankelijk van anderen, dat is echt wennen als je normaal selfsupporting bent.”

Bouwstenen

Tijdens het werk aan de politiepost, 4 legeringsgebouwen en een pand met sanitaire voorzieningen, gaan bouw en kennisuitwisseling hand in hand. De bouwstenen hebben bijvoorbeeld allemaal een ander formaat. Hoe hier toch op een goede manier mee gemetseld kan worden, leren zij van de Burundezen. Die staan op hun beurt verbaasd te kijken wanneer de Nederlanders wapeningsstaal in de vloer en muren leggen ter versterking van een gebouw. Daarnaast vormt de missie een grote les improvisatie.

De bouwopdracht maakt deel uit van de zogenoemde Security Sector Reform. Uitgangspunt van dit concept is het bijdragen aan de opbouw van het land na ruim 10 jaar burgeroorlog. In Burundi zijn Nederlandse militairen bij 14 projecten betrokken zijn.