Kabinet komt met een wetsvoorstel voor flexibelere werktijden en verlofregelingen

Maatschappelijke organisaties zijn het er over eens dat werktijden en verlof­regelingen toe zijn aan flexibilisering en vereenvoudiging. Het kabinet gaat daarom verder met het flexibiliseren van de wettelijke regelingen voor aanpassing van de arbeidsduur, ouderschapsverlof, en kortdurend en langdurend zorgverlof. Begin 2010 zal minister Donner van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een wetsvoorstel aan de Kamer sturen. Dit staat in een brief die minister Donner vandaag aan de Tweede Kamer stuurt.

Het kabinetsbesluit volgt op de Beleidsverkenning modernisering verlof en arbeidstijden die het kabinet in november 2008 aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Maatschappelijke organisaties zoals de Stichting van de Arbeid, het Verbond Sectorwerkgevers Overheid, E-quality, de Nederlandse Vrouwenraad, Mezzo (landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg) en de Taskforce Deeltijd Plus hebben gereageerd op de plannen.

De kabinetsplannen houden ondermeer in dat het voor werknemers gemakkelijker zal worden om ouderschapsverlof op te nemen. Vooral voor vaders met pasgeboren kinderen geeft dit meer mogelijkheden om vrij te nemen. In de Beleidsverkenning was nog de mogelijkheid geschetst om hiervoor betaald zorgverlof te kunnen gebruiken. Voor deze mogelijkheid ziet het kabinet, gelet op de financieel-economische omstandigheden, thans geen ruimte. Bij andere verlofvormen, zoals kortdurend zorgverlof, kunnen werknemers in sommige gevallen ook verlof opnemen voor huisgenoten, anders dan directe familieleden. Werknemers zullen verder vaker het aantal uren dat zij werken kunnen aanpassen door de aanvraag hiervan te vereenvoudigen.

De verlofregelingen maken het mensen mogelijk werk en zorg te combineren. Flexibele verlofvormen sluiten beter aan bij de behoeften van werknemers. De wijzigingen in de regelingen zullen niet leiden tot hogere lasten voor werkgevers en de overheid. Sociale partners blijven verantwoordelijk om afspraken te maken over werktijden en thuiswerken.