Overheid gaat sociaal inkopen

De overheid gaat bij al zijn inkopen rekening houden met mensenrechten, bescherming tegen kinderarbeid, discriminatie. De ministerraad heeft op 9 oktober ingestemd met internationale sociale criteria voor duurzaam inkopen.

De sociale criteria zullen bestaan uit het toepassen van de mensenrechten en de 4 fundamentele normen, zoals bescherming tegen kinderarbeid en discriminatie. De normen komen van de internationale arbeidsorganisatie International Labour Organization (ILO).

Aanvullende ILO-normen en de fair trade-norm gaan voor een beperkt aantal producten gelden. Het gaat om normen als zoals redelijke werktijden, veilige werkplek, leefbaar loon. Voor welke producten dat gaat gelden, is nog niet bekend. Het zullen in ieder geval producten zijn waarvoor een keteninitiatief als Max Havelaar bestaat.

De overheid gaat leveranciers vragen de normen te onderschrijven en naar vermogen in de internationale productieketen te gebruiken. Het uitgangspunt is helder en doorzichtig ketenbeheer. Dit sluit aan bij de aanbeveling van de Sociaal Economische Raad (SER) over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Wie klachten heeft over de inspanning van een leverancier bij naleving van de normen kan die bij de opdrachtgever indienen.

Duurzaam inkopen

De sociale criteria zijn een aanvulling op de al eerder dit jaar vastgestelde milieucriteria. De rijksoverheid gaat per 1 januari 2010 voor 100 procent duurzaam inkopen. Het kabinet zal de administratieve lasten die het toepassen van sociale en milieucriteria met zich meebrengt, nader laten onderzoeken en daarover advies inwinnen.