Steviger aanpak nodig van werkgevers bij agressie tegen werknemers met publieke taak

Politie te Paard

Minister Ter Horst en minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid willen dat agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak steviger wordt aangepakt. Het gaat bijvoorbeeld om agressie tegen buschauffeurs en (jeugd)hulpverleners. Het percentage slachtoffers is de afgelopen twee jaar ondanks verhoogde aandacht voor het onderwerp nauwelijks gedaald. Ter Horst en Donner houden vast aan de kabinetsdoelstelling om de agressie en het geweld terug te dringen van 66 % in 2007 naar 51% in 2011. Daarvoor is een grotere inzet van werkgevers nodig. De Arbeidsinspectie, onderdeel van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, zal extra controles uitvoeren naar de bescherming van werknemers tegen agressie en geweld. Dit staat in twee brieven die de ministers Ter Horst en Donner vandaag naar de Tweede Kamer sturen.

Uit onderzoek van Binnenlandse Zaken in 2009 blijkt dat 65% van de werknemers met een publieke taak het voorgaande jaar te maken heeft gehad met ongewenst gedrag. In 2007 bedroeg dit 66%. De omvang van het fysieke geweld is wel gedaald. Daarnaast blijkt uit onderzoek van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat het belangrijk is dat werkgevers ervoor zorgen dat medewerkers anoniem aangifte kunnen doen en dat agressie structureel prioriteit krijgt en niet, zoals nu vaak het geval is, alleen als er een incident is.

In 2007 is BZK gestart met het programma Veilige Publieke Taak. Dit programma introduceerde begin 2009 verschillende veiligheidsmaatregelen voor een effectieve aanpak van agressie en geweld door werkgevers, zoals het stellen van een norm voor acceptabel gedrag en het bevorderen dat werknemers ieder voorval van agressief gedrag melden.

Op dit moment zijn er nog grote verschillen tussen werkgevers in hun aanpak van agressie en geweld. Teveel werkgevers nemen nog niet standaard de acties die zijn aanbevolen, zoals altijd aangifte doen tegen en verhaalschade bij daders en het aanbieden van trainingen aan werknemers.

Minister Ter Horst gaat onder meer met een - nog te selecteren - top-5 van werkgevers afspraken maken over de uitvoering van dadergerichte maatregelen. In september 2009 zijn met het openbaar vervoer al afspraken gemaakt. Daarnaast werken politie, openbaar ministerie en ministerie van Justitie – onder regie van het programma Veilige Publieke Taak - aan een landelijke aanpak voor een intensievere opsporing en vervolging van daders. Om de voortgang erin te houden wordt de aanpak versneld in vier regio’s ingevoerd. De ervaringen hieruit zullen landelijk gebruikt worden. In 2010 wordt opnieuw een onderzoek gedaan naar de aard en omvang van agressie en geweld.