Verhagen prijst Indonesische voortrekkersrol in Zuid-Oost Azië

Nederland heeft waardering voor de positieve rol van Indonesië in de eigen regio op het gebied van democratie en mensenrechten. Dit zei minister Verhagen in Leiden tegen zijn Indonesische collega Hassan Wirajuda die vandaag een bezoek brengt aan Nederland.

"De voortgang die Indonesië de laatste jaren in eigen land heeft geboekt, dient als voorbeeld voor de regio. Het is wel van belang dat de hervormingen in Indonesië met volle kracht worden voortgezet, ook op het gebied van de rechtsstaat en mensenrechten", aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Indonesië was een van de initiatiefnemers van een regionale mensenrechtencommissie en stelt zich steeds kritischer op tegenover landen als Birma.

Tijdens een lunch spraken de ministers over de betrekkingen tussen beide landen en internationale ontwikkelingen en werd stilgestaan bij de gevolgen van de verwoestende aardbeving in West-Sumatra.

Aansluitend bezichtigden de bewindslieden Indonesische boeken, prenten en manuscripten in de Bibliotheca Thysiana en de Leidse Universiteitsbibliotheek.

Vanavond reikt Wirajuda in Wassenaar in aanwezigheid van Verhagen hoge Indonesische onderscheidingen uit aan oud-minister Bernard Bot, lid van het Europees Parlement Hans van Baalen en voorzitter van Stichting Horizon Holland Jacques Brijl.