Wereldwijd ingezette militairen gedecoreerd

“U maakte onderdeel uit van maar liefst 12 verschillende missies. Met plunjebaal verliet u huis en haard om ergens in de wereld de orde te herstellen”, aldus staatssecretaris Jack de Vries vandaag in Apeldoorn bij de uitreiking van de Herinneringsmedaille Vredesoperaties aan 200 militairen afkomstig van marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee.

Rode draad in al deze missies is dat Nederlandse militairen een bijdrage leveren aan de rust, stabiliteit en veiligheid in verschillende regio’s in de wereld, zo zei de staatssecretaris. Daarbij is het uitgangspunt dat de bevolking wordt geholpen om verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen toekomst.

Geduld

De bewindsman benadrukte dat er grote en kleine vooruitgang wordt geboekt, maar dat het vaak een kwestie is van twee stappen vooruit en eentje terug. “Dat is het karakter van de hedendaagse brandhaarden in de wereld. Het vergt geduld en een lange adem. “We moeten oppassen dat we niet onze Westerse standaarden loslaten op dit soort landen, die vaak van heel ver moeten komen”.

Daadkracht

De militairen zijn volgens de staatssecretaris onderscheiden voor hun daadkracht. Voor het feit dat ze niet kozen voor een 9-tot-5-baan. Dat ze niet thuisbleven en toekeken, maar dat ze achterlieten wat hen lief was en gingen helpen om de wereld een beetje beter te maken. Daarmee onderscheidden ze zich van de rest.

Inzet

De gedecoreerde militairen dienden onder meer in Bosnië-Herzegovina (EUFOR), Congo, Burundi en Darfur (Security Sector Reform), Irak (NTM-1), Afghanistan (ISAF) en het Midden-Oosten (UNTSO). Volgens De Vries geeft deze grote diversiteit aan missies aan dat de wereld nog lang niet overal veilig is en dat van de Nederlandse militairen een wereldwijde inzet wordt verlangd.