Colombiaans-Nederlandse projecten winnen vredesprijs

Twee Public-Private Partnerships (PPP's) in Colombia hebben de vredesprijs "Emprender Paz" gewonnen. De zogeheten PPP’s zijn projecten die het Nederlandse ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking ondersteunt en begeleidt.

De "Nederlandse" projecten ontvingen in twee van de drie categorieën de hoofdprijs. Ze vallen onder het model Public-Private Partnership, een formule voor armoedebestrijding, vredesopbouw en goed bestuur, vooral in de conflictgebieden.


De eerste prijswinnaar, Coffee Company Huila, zet het Public Private Partnership in als middel tegen de teelt van coca en papaver (opium). Hierbij wordt de hulp aan de koffieboeren gekoppeld aan activiteiten gericht op het bevorderen van mensenrechten, goed bestuur en vredesopbouw.


Specifiek daarbij is de nadruk op de rol van vrouwen en jongeren bij hun participatie in publieke beslissingsprocedures, zoals openbare aanbestedingen.


De tweede prijswinnaar, Augura, heeft gewerkt aan het reïntegratieproces van oud-guerrilla’s in de Urabá regio en de omgeving van Santa Marta (Caribische kust van Colombia). De private bedrijven in de bananensector hebben actief ingezet op het re-integreren van deze groep binnen de productieketens.

Dit gebeurde onder andere door onderwijs, certificering en het verbeteren van de markttoegang. De bananen worden onder andere in Nederland op de markt gebracht door het bedrijf Agrofair.


De prijs "Emprender Paz", is een initiatief van de Verenigde Naties (UNDP), het Colombiaanse ministerie van Handel, Global Compact, de Duitse GTZ en de belangrijkste televisiekanalen in Colombia. Vorige week is de uitslag van deze jaarlijks terugkerende prijs bekendgemaakt.