Schoolkinderen gaan voor het Groene Akkoord

Omring door de kinderen van de Haagse Beatrixschool is het Groen Akkoord ondertekend. Een half miljard euro is nu officieel beschikbaar voor klimaatprojecten op lokaal niveau.

Minister Cramer van VROM, de Utrechtse gedeputeerde Wouter de Jong, de Haagse wethouder Peter Smit en dijkgraaf Patrick Poelmann van het waterschap de Stichtse Rijnlanden hebben maandag hun handtekening gezet.

De kinderen van groep zes tot en met acht van de Beatrixschool ondervroegen de bestuurders over de klimaatplannen. Een voorbeeld van dijkgraaf Poelmann sprak tot de verbeelding: ‘Wisten jullie dat wij elektriciteit gaan maken van wat jullie door de WC spoelen?’

Eigen omgeving

Minister Cramer zette als eerste haar handtekening op de Groene Kaart van Nederland, waarop een aantal plaatselijke projecten weergegeven staan. ‘Ik vind het bijzonder verheugend dat de provincies, gemeenten en waterschappen de handschoen hebben opgepakt’, zei Cramer. ‘Bij klimaatbeleid hebben we het vaak over smeltende poolkappen en vervuilende industrieën in het verre oosten. Grote problemen, maar ver van ons bed. Met het Groen Akkoord gaat iedereen in zijn eigen omgeving merken dat je iets aan het klimaat kunt doen. Of het nu gaat om zonnepanelen op gemeentekantoren, subsidies voor groendaken of nieuwe, energiezuinige straatverlichting, mensen gaan het in hun eigen omgeving merken. En dat geeft ze misschien goede ideeën om het thuis ook te doen.'

Drie maanden geleden deed minister Cramer de oproep om extra geld vrij te maken voor groene projecten. Met het extra geld worden de gevolgen van de kredietcrisis opgevangen én krijgt duurzame ontwikkeling een impuls.

Einde nog niet in zicht

Er is diep in de buidel getast. Nu is er in totaal 500 miljoen euro beschikbaar. Hiervan geven 59 gemeenten samen 294 miljoen euro, 8 provincies samen ruim 145 miljoen euro en 11 waterschappen samen 68 miljoen euro. Maar er kan nog steeds meer bijkomen omdat nog niet alle gemeenten, provincies en waterschappen mee doen.

Zo moeten Provinciale Staten de komende maanden diverse projecten nog goedkeuren. Het gaat om projecten in de woningbouw, energiebesparing in de bestaande bouw, of verschillende projecten voor groene brandstoffen. Deze projecten zijn opgenomen in de Groene kaart van Nederland. Deze kaart is te vinden op een speciale website ‘Nederland gaat voor een beter klimaat’. (link: http://www.beterklimaat.nl/klimaatkaart )