Kamer ontvangt actueel overzicht Afghanistan

In een brief informeren de ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken), Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en Van Middelkoop (Defensie) de Kamer over de ontwikkelingen in Afghanistan sinds medio juni 2009.

De brief gaat in op de stand van zaken op het gebied van opbouw, politieke en bestuurlijke ontwikkelingen en veiligheid.

De door president Sarkozy, premier Brown en bondskanselier Merkel voorgestelde internationale conferentie moet leiden tot een nieuw Afghanistan Compact.

Nederland stelt dat daarbij concrete en ondubbelzinnige afspraken gemaakt moeten worden tussen de nieuwe Afghaanse regering en de internationale gemeenschap.


Het aantal organisaties dat werkt aan opbouw in Afghanistan is gegroeid tot 54. Nederland heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met Duitsland voor het gezamenlijk uitvoeren van een aantal infrastructurele projecten in Zuid-Afghanistan. Daarnaast is een contract getekend met de Asia Foundation voor de uitvoering van een programma gericht op hervorming van het Afghaanse ministerie van Landbouw.