Wet tekortreductie Rijk en medeoverheden naar Raad van State

De ministerraad heeft op voorstel van minister Bos van Financiën ingestemd met de wet tekortreductie Rijk en medeoverheden (Wet TREM). Doel is het wettelijk verankeren van het terugdringen van het begrotingstekort.

In deze wet worden de afspraken uit het Stabiliteits- en Groeipact (SGP) in de Nederlandse wetgeving vastgelegd. Hierbij wordt rekening gehouden met het trendmatige begrotingsbeleid. De wet treedt in werking als Nederland haar in Europees overleg overeengekomen doelstellingen niet dreigt te halen.

De wet maakt een onderscheid tussen de werking bij de start van een nieuwe kabinetsperiode en tijdens een kabinetsperiode. De wet bepaalt dat bij het begin van een nieuwe kabinetsperiode de uitgaven- en inkomstenkaders zodanig worden vastgesteld dat er tenminste 0,5%-punt bbp structurele verbetering van het EMU-saldo per jaar wordt gerealiseerd. De wet schrijft voor dat er gedurende de kabinetsperiode moet worden ingegrepen indien niet wordt voldaan aan de vereisten van het SGP.

Nederland committeert zich met deze wet in budgettair moeilijke tijden aan een verbetering van het structurele saldo van tenminste 0,5% -punt bbp per jaar. Dit zal dus met name structurele economieversterkende maatregelen vergen die bijdragen aan het herstel van het begrotingsevenwicht. In economisch goede tijden zal er een hogere inspanning worden verricht.

De wet is op een aantal punten strenger dan het SGP, onder meer vanwege de afspraak dat de wet voorschrijft dat de tekortreductie aan het begin van een kabinetsperiode tenminste 0,5%-bbp per jaar moet zijn, terwijl het SGP spreekt over 'in de orde van grootte' ("as a benchmark").

De wet normeert daarnaast het aandeel dat de decentrale overheden mogen hebben in het EMU-tekort. Dit tekort bedraagt maximaal 0,5% van het bbp. Verder worden de informatieverplichtingen ten aanzien van het EMU-saldo van de decentrale overheden aangescherpt.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Het is de bedoeling dat de wet op 1 januari 2011 van kracht wordt.