Beantwoording kamervragen DWN Services

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Betreft: Kamervragen Van Gent en Heerts over uitzendbureau DWN-Services

Ons kenmerk: DGB/2009/5181 U

Uw brief (kenmerk): 25 september 2009, kenmerk 2009Z17341


Geachte Voorzitter,

Hierbij zend ik u, mede namens de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de antwoorden op de Kamervragen van de leden Van Gent en Heerts.

de staatssecretaris van Financiën

mr. drs. J.C. de Jager

2009Z17341

Antwoord van de staatssecretaris van Financiën en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op vragen van de leden Van Gent (GroenLinks) en Heerts (PvdA) over het uitzendbureau DWN-Services dat wordt gerund door de Noorse Broeder gemeenschap te Groningen. (Ingezonden 25 september 2009)

1
Hebt u kennis kunnen nemen van het nieuwsitem “Noorse Broeders: wel geld verdienen, geen belasting betalen”? 1)

Antwoord op vraag 1
Ja.

2
Kunt u de genoemde afspraak tussen het ministerie van Financiën en DWN-Services, onderdeel van de Noorse Broeder gemeenschap, omtrent de ontheffing van verscheidene belastingen bevestigen? Zo ja, kunt u ons aangeven wat er precies is afgesproken en onder welke voorwaarden? Aan welke voorwaarden dient iemand te voldoen om in aanmerking te komen voor een dergelijke vrijstelling? Wat zou er allemaal gefinancierd mogen worden met deze van belasting vrijgestelde middelen?

3
Is het waar dat de mensen die de werkzaamheden voor DWN-Services verrichten afstand gedaan hebben van bijvoorbeeld recht op loon? Zo ja, hoe is deze procedure verlopen en onder welke voorwaarden?

4
Deelt u de mening dat uitzendbureaus zoals DWN-Services die werken met vrijwilligers en vrijgesteld zijn van verscheidene belastingen niet mogen (oneigenlijk) concurreren met reguliere uitzendbureaus? Zo nee, waarom niet?

5
Deelt u de mening dat de gekozen constructie bij DWN-Services, de wijze waarop zij haar mensen plaatst bij bijvoorbeeld HEMA of Mediamarkt en de werkzaamheden die zij verrichten zorgt voor oneigenlijke concurrentie? Zo nee, waarom niet?

Antwoord op de vragen 2, 3,4 en 5
De inspecteur van de Belastingdienst heeft mij laten weten dat hij heeft kennis genomen van de gang van zaken bij DWN-services. Over individuele belastingplichtigen en de controlestrategie ten aanzien van een belastingplichtige, kan ik in verband met de fiscale geheimhoudingsplicht geen uitspraken doen.
In algemene zin kan ik over de voorwaarden van vrijstellingen het volgende opmerken. De arbeidsverhoudingen dienen voor wat betreft hun rechtsgevolgen getoetst te worden aan onder meer fiscale wetten. Dat kan, bij aanwezigheid van een dienstbetrekking, leiden tot inhouding van loonheffingen en premies werknemersverzekeringen. Indien sprake is van een dienstbetrekking is ook loonheffing verschuldigd als wordt afgezien van (een deel van het) loon en de werkgever daartegenover een bedrag overmaakt naar een andere begunstigde. Ook kan toetsing van de arbeidsverhouding leiden tot de vaststelling dat de arbeidsverhouding geen dienstbetrekking oplevert.
Voor wat de vennootschapsbelasting betreft merk ik op dat de Belastingdienst bij de vraag of er sprake is van belastingplicht bij dit soort instellingen, mede toetst of er sprake is van concurrentieverstoring. Indien er geen sprake is van concurrentieverstoring kan onder bepaalde voorwaarden worden afgezien van belastingplicht. Hierbij is van belang of de fondswervende instelling bij wie de behartiging van een algemeen maatschappelijk belang op de voorgrond staat, niettemin voor marktpartijen ernstig concurrentieverstorend zou zijn. Alsdan kan belastingplicht aan de orde komen.

6
Kunt u ons aangeven welke stappen u in de kwestie Noorse Broeder gemeenschap/DWN-services gaat ondernemen?

Antwoord op vraag 6
Naar aanleiding van een melding is de Arbeidsinspectie een onderzoek gestart naar de gang van zaken bij DWN-services.

7 Kunt u een overzicht geven van organisaties/bedrijven waarbij een dergelijke ontheffing is verleend?

Antwoord op vraag 7
Een overzicht van afspraken tussen de Belastingdienst en bedrijven over dergelijke ontheffingen is niet voorhanden. Voorts geldt ook hier de geheimhoudingsplicht ten aanzien van individuele belastingplichtigen.

1) Netwerk, 21 september 2009.