De Vries bij internationale veteranenbijeenkomst

Staatssecretaris Jack de Vries heeft vandaag bij de World Veterans Federation in Kopenhagen gesproken over het Nederlandse veteranenbeleid. Op dit symposium kwamen veteranen uit de gehele wereld bijeen.

Het is essentieel dat veteranen hun verhaal vertellen, zo zei De Vries. Dat is volgens hem vooral van groot belang voor de volgende generatie, omdat de lessen uit het verleden vaak te makkelijk worden vergeten. “Daarom willen we uw verhalen horen, daarom moeten we uw verhalen horen. Vandaag, morgen en in de toekomst”.

Veteranendag

De bewindsman vertelde over de Nederlandse Veteranendag, die jaarlijks in Den Haag plaatsvindt en waar honderden veteranen van alle generaties en vele oorlogs- en vredesmissies samenkomen. Als symbool van erkenning voor de Nederlandse veteranen mag op deze dag ook officieel worden gevlagd.

Nederland zorgt volgens De Vries goed voor zijn veteranen. Hij ging uitgebreid in op de hulp die zij krijgen bij de verwerking van nadelige gevolgen. Ook neemt Defensie veel preventieve maatregelen. Zo heeft de krijgsmacht een eigen gezondheidszorgsysteem, onder meer gericht op het vroegtijdig signaleren van problemen.

Positief

Het baart de staatssecretaris wel zorgen dat veteranen vaak alleen worden afgeschilderd als angstig of getraumatiseerd. Hij refereerde in dat verband aan het proefschrift van Michaela Schok, waarop zij onlangs promoveerde. Uit haar onderzoek, waaraan ruim 1500 veteranen meededen, bleek dat een meerderheid juist erg positief terugkijkt op zijn uitzending. De deelname aan een missie droeg bovendien in grote mate bij aan hun persoonlijke vorming.