EU Remedy ABN AMRO – Fortis Bank Nederland

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Datum 20 oktober 2009
Betreft BFI09-198 EU remedy ABN AMRO - Fortis Bank Nederland

Geachte voorzitter,

Gisteren liep de deadline van de EC met betrekking tot de EC remedy af. Na uitvoerige onderhandelingen met Deutsche Bank heeft het ministerie van Financiën gisteren een akkoord op hoofdlijnen (Heads of Agreement) bereikt over de verkoop van HBU (NEWbank) en IFN Finance). Dit akkoord op hoofdlijnen zal aan de EC worden voorgelegd, en er zal worden verzocht om een verlenging om tot een definitieve overeenkomst te komen.

Het nu voorliggende akkoord op hoofdlijnen is nog onder voorbehoud van de goedkeuring van de verschillende management boards. Inhoudelijke informatie kan daarom nu nog niet openbaar gemaakt worden. Ik zal u zo spoedig mogelijk een uitgebreide inhoudelijke brief doen toekomen, aangezien uw goedkeuring vereist is voor het sluiten van een definitieve overeenkomst. In deze brief zal ik ook ingaan op de alternatieven voor deze transactie.

Ik ben blij met dit akkoord op hoofdlijnen met Deutsche Bank omdat er nu binnen afzienbare tijd een definitieve afwikkeling van de EC remedy in zicht is. Het oplossen van de remedy is noodzakelijk voor doorgang van de integratie van ABN Amro en Fortis Bank Nederland. De belangen van zowel de belastingbetaler als van de medewerkers en klanten van de banken staan voorop.

Uiteraard is de definitieve overeenkomst onder voorbehoud van goedkeuring van de relevante organen zoals de raad van commissarissen en raad van bestuur van ABN AMRO N.V., de EC en uw Kamer.

Hoogachtend,

De minister van Financiën,

Wouter Bos