Financiën rond voor bouw OV-Terminal Arnhem Centraal

'Arnhem Centraal gaat er komen! Niet voor een kwart, niet voor de helft, maar helemaal!', aldus minister Cramer. Minister Cramer, de provincie Gelderland, de Stadsregio Arnhem Nijmegen en de gemeente Arnhem hebben vandaag bekend gemaakt dat zij gezamenlijk het ontbrekende deel van de financiering van de transferhal op tafel leggen. In totaal gaat het om een aanvullend bedrag van ruim 36 miljoen euro. De bouw van de transferhal start in 2011.

Cramer: 'Ik ben blij dat we vandaag hebben geregeld dat de financiering van dit stationsgebied rond is. Vandaag is het daarom een mooie dag voor de inwoners van Arnhem en een prachtdag voor de reiziger!' Het ministerie van VROM draagt bijna 21 miljoen euro bij. De provincie Gelderland 8,5 miljoen euro, de gemeente Arnhem 4,5 miljoen en de Stadsregio Arnhem Nijmegen ruim 2,5 miljoen euro. De partijen maken met het oog op de aanbesteding van de transferhal niet bekend hoe groot het totale financieringsbedrag is.

110.000 reizigers

Met het rondkomen van de financiering kan aansluitend aan de oplevering van de perrontunnel en fietsenstalling (begin 2011) worden gestart met de bouw van de transferhal. Dit is de centrale hal voor reizigers die met de stads- of streekbus, trein, fiets, auto of te voet op Arnhem Centraal aankomen en hier overstappen op een ander vervoermiddel. Cramer: 'Per dag zullen straks ruim 110.000 reizigers in die nieuwe stationshal van trein naar bus lopen of van fiets naar trein rennen of van trein naar taxi sprinten. Hiermee is Arnhem klaar voor de toekomst. Als fervent treinreiziger kijk ik nu al uit naar dat nieuwe station.'

Op basis van de aanvullende financiering wordt het aanbestedingsproces opnieuw in gang gezet. Begin 2010 wordt duidelijk wat de exacte opleverdatum van de transferhal gaat zijn.