Politieke participatie van MBO-studenten

onderzoeksrapport

In juni is het onderzoeksrapport “Politiek participeren?! Een verkennend onderzoek naar de politieke participatie van jongvolwassen MBO studenten” verschenen. Het onderzoek is uitgevoerd door twee bestuurskundestudenten aan de Avans Hogeschool in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De onderzoekers hielden twintig diepte-interviews met MBO-studenten om de houding en het gedrag van jongvolwassen MBO-studenten (18-25 jaar) te onderzoeken. De resultaten van het onderzoek laten zien dat de respondenten wel belang toekennen aan politieke participatie, maar weinig urgentie ervaren om er wat aan te doen.

Uit het onderzoek kwamen een aantal aanbevelingen naar voren. De onderzoekers doen de aanbeveling om ervoor te zorgen dat de doelgroep de urgentie van politieke participatie in gaat zien. Daarnaast is interactie voor deze groep zeer belangrijk, ofwel de mogelijkheid tot het stellen van vragen en het aangaan van discussies. Activiteiten moeten aansluiten bij de belevingswereld van de doelgroep en ook scholen zouden bij de participatie betrokken moeten worden. Ten slotte geven de onderzoekers de aanbeveling om de jongeren aan te spreken op hun rol en mogelijkheden ten aanzien van politieke participatie en de aangeboden informatie over democratische participatie toegankelijk en duidelijk te laten zijn.

Naast deze aanbevelingen kwamen uit het onderzoek ook een aantal valkuilen, ofwel faalfactoren, naar voren met betrekking tot activiteiten die gericht zijn op het bevorderen van de politieke participatie van jongvolwassen MBO-studenten. Een mogelijke valkuil is het verhogen van de politieke participatie door slechts activiteiten over de landelijke politiek te ontplooien. Een andere mogelijke faalfactor is de veronderstelling dat jongeren uit zichzelf opzoek gaan naar informatie over politiek. Ten slotte dient er niet vanuit te worden gegaan dat jongvolwassen MBO-studenten vanaf hun achttiende levensjaar vanzelfsprekend weten hoe politieke participatie mogelijk is.