Procedure Structuurvisie Randstad 2040 afgerond

Minister Cramer heeft met een brief aan de Kamer de laatste stap gezet die de nieuwe wet ruimtelijke ordening voorschrijft voor structuurvisies. De Structuurvisie Randstad 2040 is de eerste integrale rijksvisie waarvoor dit geldt.

De hoofdkeuzen van de visie zijn robuust en duurzaam, ook in de huidige economische crisis.

Er wordt een enkele aanpassing in de uitvoering doorgevoerd. De minister kondigt bijvoorbeeld een aanvullend onderzoek aan naar bouwmogelijkheden in de steden. Eén van de essentiële keuzes in de visie is immers betere benutting van het bestaand stedelijk gebied. Dat versterkt de vitaliteit van de steden, beperkt woningbouw in waardevolle landschappen en past bij de centrale betekenis die onze steden meer en meer krijgen als zwaartepunten van kennis, cultuur en economie.

In de brief onderstreept de minister de vele mogelijkheden om het bestaande stedelijk gebied beter te benutten. Denk aan aantrekkelijke en intensieve bouwvormen met behoud van groen en ruimtelijke kwaliteit. De verdichtingsambitie blijft onverminderd hoog.

Het kabinet heeft de integrale structuurvisie voor de Randstad in antwoord op langetermijnopgaven opgesteld. Daarmee beantwoordt het de moties Lemstra en Vermeij.

In aanvulling op de Nota Ruimte is een aantal nieuwe keuzes gemaakt voor de Randstad. Met de steun van de Kamer is de tijd nu aangebroken de aandacht op de uitvoering te richten.

Binnenkort zullen de gebiedsagenda´s voor de Randstad worden vastgesteld: concrete agenda´s voor de komende jaren op basis van de langetermijnkeuzen uit de structuurvisie. Dat geeft richting aan de grote fysiekruimtelijke projecten waarmee het Rijk zich bezighoudt. Het MIRT-Projectenboek maakt de projecten en de financiële rijksinzet zichtbaar. Verschillende concrete projecten in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) en in het Programma Randstad Urgent zijn voor de uitvoering van belang, waaronder de schaalsprong van Almere en de start van de MIRT-verkenning naar nieuwe sleutelprojecten. Die verkenning moet in de loop van 2010 duidelijk maken welke projecten hiervoor in beeld komen.

Ook de tweede fase van de AMvB Ruimte die momenteel wordt opgesteld, speelt in de uitvoering een rol. Deze tweede fase zal binnenkort aan de Kamer worden gestuurd.

Met steun van de Kamer werkt het kabinet aan de opgaven voor de lange termijn. Tegelijkertijd gaat veel aandacht uit naar de noodzakelijke heroverwegingsoperatie, de gevolgen van de huidige economische en financiële crisis en de mogelijke gevolgen van bevolkingskrimp met name aan de randen van Nederland.

Met visies, kaders en projecten wordt gewerkt aan opgaven voor de korte én de lange termijn. Voor een duurzaam, concurrerend en mooi Nederland.