Staatssecretaris Albayrak spreekt met Provinciale Staten Friesland over noodopvang asielzoekers

Na de behandeling van het initiatiefvoorstel over noodopvang van PS in juni 2009 hadden PS de staatssecretaris uitgenodigd om te komen praten over de situatie in Fryslân. Aan het gesprek werd ook deelgenomen door de Vereniging van Friese Gemeenten (VFG), die het initiatiefvoorstel van PS uitvoeren.

Belangrijkste uitkomst van het gesprek is dat er concrete afspraken zijn gemaakt over het vinden van een oplossing voor mensen die nu nog in de noodopvang zitten. Friese gemeenten, de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst ( IND) zullen de komende maanden nauw samenwerken om gezamenlijk oplossingen te vinden voor de vreemdelingen die zich nog in de noodopvang bevinden. Partijen spraken het vertrouwen in elkaar en de mogelijkheden uit om gezamenlijk vóór het einde van het jaar de bestaande, structurele noodopvang te beëindigen.

De staatssecretaris gaf aan dat het uniek is dat Rijk, provincie en gemeenten met elkaar om de tafel zitten om te praten over dit onderwerp. Albayrak zei blij te zijn dat Fryslân meedenkt in oplossingen. Daarbij gaf ze aan dat het van belang is om de lijnen tussen betrokken instanties kort te houden. Van alle partijen is daarbij enige souplesse vereist. De verwachting is dat met de invoering van de nieuwe asielprocedure het aantal uitgeprocedeerde asielzoekers dat op straat terecht komt, zal verminderen.

De staatssecretaris presenteerde in april 2007 de pardonregeling, die volgde op een bestuurlijk akkoord met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Met deze regeling werd tegemoet gekomen aan het gevoelde maatschappelijk probleem, aan de wensen van de gemeenten en de afspraken die gemaakt zijn in het Coalitieakkoord. In het bestuursakkoord is afgesproken dat de gemeentelijke (financiering van) noodopvang van uitgeprocedeerde asielzoekers bij de uitvoering van dit akkoord voor 1 januari 2010 wordt beëindigd. Uit een onderzoek van Regioplan in opdacht van de Vereniging Nederlandse Gemeenten bleek onlangs dat het totaal aantal ex-asielzoekers dat in gemeentelijke noodopvang verblijft, in de periode december 2007 tot mei 2009 met 64% is afgenomen. Het totaal aantal mensen dat in de noodopvang verblijft is gedaald van ruim 2100 in december 2007 naar ongeveer 750 mensen in mei 2009. In Fryslân gaat het om ongeveer 160 mensen.