Minister Van Middelkoop op NAVO-top Bratislava

Minister Eimert van Middelkoop bezoekt vandaag en morgen een informele ministersbijeenkomst van de NAVO in het Slowaakse Bratislava. Het is de eerste vergadering onder voorzitterschap van de nieuwe secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen.

Op de bijeenkomst staan zowel de lopende operaties als hervormingen binnen de organisatie centraal. Met name moet gedacht worden aan het in balans brengen van de behoeften en de middelen van het militaire bondgenootschap. Deze laatstgenoemde discussie is gestart met een brief van Van Middelkoop aan de secretaris-generaal van de NAVO.

Mede als gevolg van de creditcrisis hebben alle NAVO-lidstaten het Nederlandse voorstel om de ministers te betrekken bij de prioriteitenstelling overgenomen. In Bratislava zullen de ministers spreken over mogelijke oplossingen.

Nieuwe prioriteiten

Gezien de omvang van de problemen en de economische omstandigheden dringt Van Middelkoop aan op een heroverweging van eerder goedgekeurde initiatieven. Ook moet er een nieuwe prioriteitenstelling worden gemaakt; actuele operaties moet de hoogste prioriteit krijgen. Tijdens de bijeenkomst zal de minister over dit onderwerp een toespraak houden voor de Slowaakse Noord-Atlantische Commissie.

Wat betreft de lopende operaties, staan de actuele ontwikkelingen in Afghanistan en Kosovo op de agenda. De Afghanistan-analyse van de nieuwe ISAF-commandant, generaal Stanley McChrystal, zal het belangrijkste gespreksonderwerp zijn. De situatie in Afghanistan wordt niet alleen in NAVO-verband aan de orde gesteld, maar ook tijdens een bijeenkomst met niet-NAVO-landen die deelnemen aan de ISAF (International Security Assistance Force).