Zes miljoen mensen bedreigd door hongersnood

Minister Koenders vertrekt zaterdag naar Ethiopiё, waar hij een bezoek brengt aan de Somali-regio. Deze is zwaar getroffen door de droogte. De Ethiopische regering heeft vandaag bekend gemaakt dat 6,2 miljoen mensen worden bedreigd door hongersnood.

Grote delen van Ethiopiё zijn getroffen door extreme droogte. De landbouwoogst is mislukt en vee sterft, omdat er geen water of voedsel meer is.

Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) spreekt zondag in de Somali-regio met vertegenwoordigers van de Ethiopische regering en hulporganisaties over de noodsituatie. De minister bezoekt een distributiecentrum van het Wereldvoedselprogramma.

Deze VN-organisatie komt dit jaar 85 miljoen dollar tekort om voedselhulp voor zes miljoen Ethiopiёrs tot het einde van het jaar te kunnen bekostigen.

“De voedselsituatie is nijpend in Ethiopiё. Dat is mede het gevolg van de klimaat- en de voedselcrisis in de wereld. De Ethiopische bevolking mag daar niet het slachtoffer van worden”, aldus Koenders.

Nederland heeft eerder dit jaar één miljoen bijgedragen aan een speciale oproep van het Wereldvoedselprogramma om de eerste nood te lenigen. Daarnaast steunt Nederland het beleid van de Ethiopische regering om meer te investeren in de landbouw.

Koenders wil in Ethiopiё niet alleen aandacht vragen voor de noodsituatie, maar ook voor de kwetsbare positie van moeders in ontwikkelingslanden. De minister opent maandag een speciale conferentie in Addis Abeba over het terugdringen van moedersterfte, een van de acht millenniumdoelen.

Het is de eerste wereldwijde conferentie op dit gebied, die wordt georganiseerd door de Verenigde Naties en de Nederlandse regering. “Er is een grote achterstand bij het bereiken van deze VN-doelstelling. Duizenden moeders in ontwikkelingslanden sterven in het kraambed. Daar kunnen we iets aan doen”, aldus Koenders.

Op de conferentie zal een concreet actieplan worden aangenomen om moedersterfte terug te dringen.