Koenders investeert in voorkomen van rampen in Ethiopië

Tijdens zijn bezoek aan Ethiopië bezocht minister Koenders zondag de Somali-regio in Noord-Ethiopië. In dit gebied alleen al zullen naar verwachting twee miljoen mensen ondervoed raken.

“Ik ben getroffen door het menselijk lijden in de Somali-regio. De dreigende hongersnood in Ethiopië wordt veroorzaakt door slechte oogsten, de groei van de bevolking en klimaatverandering. In heel Ethiopië zullen meer dan zes miljoen mensen honger krijgen. We moeten pleisters plakken. Maar alleen structurele oplossingen kunnen voorkomen dat er volgend jaar weer hongersnoden uitbreken”, aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

Koenders investeert daarom twee miljoen euro in een innovatief financieringssysteem, waardoor boeren die getroffen worden door droogte tijdig maatregelen kunnen treffen. Daarnaast spendeert Koenders een half miljoen euro aan het schoolvoedselprogramma van het Wereldvoedselprogramma (WFP) in Ethiopië.

De minister bezocht ook een voedselopslagplaats van het WFP. Koenders: “Nederland heeft bijgedragen aan een nieuw en zeer effectief systeem van voedselverspreiding door het WFP. Door dit systeem is er ook betere toegang tot deze instabiele conflictprovincies aan de grens met Somalië.”