Minister Cramer wil 'Kopenhagen-top' voor aanpak voedselcrisis

Er moet een internationaal akkoord komen voor de aanpak van de voedselcrisis, naar analogie van de klimaattop in Kopenhagen. Dat bepleit minister Cramer (Ruimte en Milieu) vandaag in de Volkskrant.

Door de groei van de welvaart en de wereldbevolking dreigt een onstuitbare opmars van de hoeveelheid landbouwgrond. Daardoor verdwijnt er wereldwijd veel natuurgebied. Zonder ingrijpen sterft daarom 15 procent van de planten- en diersoorten uit voor 2050.

Cramer pleit voor een 'biodiversiteitakkoord' waarin de uitbreiding van het landbouwareaal een halt toegeroepen wordt. Door beter landgebruik kunnen de opbrengsten per hectare fors omhoog. Ook moet ons dieet veranderen. Tachtig procent van de landbouwgrond wordt gebruikt voor de productie van vlees, dat slechts vijftien procent van de wereldwijde voedselvoorziening verzorgd.

De kosten van de aanpak van de klimaat en voedselcrisis zijn te overzien. Cramer: 'Zeker als je het afzet tegen de kosten van nu niets doen, is dat - vrij naar Marlon Brando- een offer we can’t refuse.'

Download hier het opiniestuk

Lees ook de speech van minister Cramer, uitgesproken tijdens de bijeenkomst van de Club van Rome in Amsterdam.

Download hier het rapport 'Groei binnen grenzen' van het Planbureau voor de Leefomgeving.