Plasterk: computergames zijn cultuur

"Computerspelletjes zijn het niveau van louter amusement al lang ontstegen. Het is cultuur geworden", aldus minister Plasterk. Momenteel is hij op werkbezoek in Japan.

Vandaag sprak hij met ontwerpers van klassieke, wereldberoemde games en bracht hij een bezoek aan de Osaka Electrical Communications University, waar hij deelnam aan een test van een spel dat nog in ontwikkeling is.

"In zekere zin heeft u de culturele smaak van een hele generatie bepaald'', hield Plasterk de ontwerpers voor. "Ik ben opgegroeid met beelden van Van Gogh uit het Haags Gemeentemuseum; mijn kinderen met beelden die u heeft gecreëerd.''


In Kyoto bezocht de bewindsman het Shiguriden-museum, waar hij samen met leden van het Innovatieplatform een interactieve rondleiding maakte. Met behulp van een handcomputer vloog hij virtueel over Kyoto en speelde hij een memoryspel waarbij de speler op de tegel moet gaan staan die hij op zijn handcomputer afgebeeld ziet. Een wifi-verbinding vertelt het systeem of de keuze juist is.

Op de Osaka Electrical Communications University woonde hij de ondertekening bij van een Memorandum of Understanding waarmee de universiteit in Osaka en de Hogeschool der Kunsten en Utrecht (HKU) een bijzondere samenwerking aangaan. "U heeft de technologie en de creatieve ideëen komen voor een deel uit Utrecht'', zei Plasterk. "In Nederland hechten we grote waarde aan de creatieve industrie. We willen de lange traditie die we hebben met het creëren van beelden - die teruggaat tot Rembrandt - uitbreiden en nu ook deel uitmaken van deze ontwikkeling. Laten we kijken of we meer kunnen samenwerken op dit gebied.''

Ter afsluiting van het bezoek deed Plasterk mee aan een test van een nieuw, nog geheim, spel.