Prijs voor aanpak polarisatie en radicalisering naar Rotterdam

Mevlana-moskee in Rotterdam

Rotterdam wint de gemeenteprijs voor de bestrijding van polarisatie en radicalisering. Minister Ter Horst heeft vandaag de winnaar bekend gemaakt op een internationale tweedaagse Cities Conference in Amsterdam over polarisatie en radicalisering. De prijs werd toegekend door een onafhankelijke jury en bestaat uit 15.000 euro en een kunstwerk.

Het winnende project stelt onderwijskundige medewerkers van moskeeën en andere islamitische centra in staat om met pedagogische ondersteuning de binding van jongeren bij de democratische samenleving te versterken. Medewerkers leren onder meer signalen van polarisatie en radicalisering in een vroeg stadium te herkennen en adequaat hierop te reageren.

Andere genomineerden waren Weert, dat een actieplan heeft voor het tegengaan van polarisatie en radicalisering, en het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg, waar opvoedambassadeurs actief zijn, afkomstig uit de Marokkaanse gemeenschap.

Deze eerste Internationale Cities Conference brengt lokale professionals van politie, onderwijs en jeugdwerk uit diverse Europese landen bijeen om te spreken over polarisatie en radicalisering. Onderwerpen die aan de orde komen zijn; de-radicalisering van rechtsextremisten en moslimextremisten, expertise-versterking van eerste-lijnswerkers en het betrekken van lokale gemeenschappen bij de aanpak.