Aanpassing criteria enquêterecht voor aandeelhouder grote NV en BV

Minister Hirsch Ballin wijzigt de criteria voor toegang van aandeelhouders en certificaathouders van naamloze en beperkte vennootschappen (NV’s en BV’s) tot de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Er wordt straks onderscheid gemaakt tussen grote en minder grote NV’s en BV’s bij een enquêteverzoek dat kan leiden tot een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van een onderneming. Ook krijgt de rechtspersoon zelf het recht om een enquêteprocedure te starten.

Dit blijkt uit een wetsvoorstel van de bewindsman dat vandaag voor advies naar verschillende instanties is gestuurd. Bij de voorbereiding is onder meer gebruik gemaakt van een onderzoek naar alle jurisprudentie van de Ondernemingskamer en de Hoge Raad in enquêtezaken, en is gekeken naar het advies ‘Evenwichtig ondernemingsbestuur’ van de Sociaal-Economische Raad (SER).

Een fundamentele wijziging van het enquêterecht is niet nodig omdat de huidige regeling voldoet. De mogelijkheid van de Ondernemingskamer om snel en effectief op te treden bij geschillen rondom rechtspersonen, één van de meest in het oog springende ontwikkelingen in het enquêterecht, voorziet in een belangrijke maatschappelijke behoefte.