Aankondiging herstructurering ING en vervroegde aflossing van 5 miljard Euro aan de Staat

De gesprekken met de Europese Commissie over de verleende staatssteun aan ING hebben geleid tot een herstructureringsplan, additionele betalingen ten aanzien van de back-up faciliteit en gedeeltelijke vervroegde terugbetaling van de kapitaalverstrekking.

De Europese Commissie vereist dat met een herstructureringsplan wordt aangetoond hoe wordt gewaarborgd dat ondernemingen die staatssteun hebben gekregen levensvatbaar zijn, dat er sprake is van eerlijke concurrentie en dat de Staat kan worden terugbetaald. Hiertoe is een vergaande herstructurering overeengekomen waarbij ING onder andere de activiteiten van bank en verzekeraar zal splitsen.

Back-up faciliteit

Als onderdeel van het herstructureringsplan is ING met de Staat overeengekomen dat er extra betalingen van ING aan de Staat zullen plaatsvinden met betrekking tot de back-up faciliteit.
De back-up faciliteit zelf blijft onveranderd van kracht. De additionele betalingen zijn voor de Europese Commissie noodzakelijk voor goedkeuring van de transactie volgens haar zogenaamde impaired assets communication.

Terugbetaling kapitaalinjectie

ING krijgt net als Aegon en SNS Reaal de mogelijkheid tot vervroegde terugbetaling van een deel van de kapitaalinjectie van 10 miljard euro. De optie geldt tot de helft van het geleende bedrag. ING wil in december van dit jaar 5 miljard euro terug betalen aan de Staat.
Het minimum rendement op jaarbasis over deze transactie ligt voor de Staat op 15%, ruim 800 miljoen euro, bij vervroegde terugbetaling in december.

De gesprekken met Eurocommissaris Kroes en haar diensten van de Directoraat-Generaal mededinging zijn afgerond. De Europese Commissie moet nog formele goedkeuring geven aan het herstructureringsplan, de extra betalingen op de back-up faciliteit en de vervroegde aflossing van de kapitaalverstrekking.