Agenda publieke optredens minister Van der Hoeven en staatssecretaris Heemskerk

Agenda publieke optredens minister Van der Hoeven en staatssecretaris Heemskerk van het ministerie van Economische Zaken (2 t/m 5 november 2009).

Minister Van der Hoeven

Maandag 2 t/m vrijdag 5 november
Minister Van der Hoeven van Economische Zaken brengt een bezoek aan Mexico. Zij doet dit in het kader van het staatsbezoek dat Koningin Beatrix, de Prins van Oranje en Prinses Máxima brengen aan Mexico. Samen met Van der Hoeven zal ook een aantal topbestuurders van Nederlandse bedrijven meereizen naar Mexico. De delegatie staat onder leiding van Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW. Bedrijven die in de delegatie zijn vertegenwoordigd zijn Royal Boskalis Westminster, Damen Shipyards, IHC Merwede, ING, Randstad Holding, Shell, Unilever en Van Oord.

Op het programma van Van der Hoeven staan onder andere bilaterale gesprekken met de Mexicaanse ministers van respectievelijk Economie, Energie en Financiën. De minister spreekt verder met de directeur-generaal van de Mexicaanse oliemaatschappij PEMEX. Daarbij zullen de mogelijkheden voor actieve participatie voor het Nederlandse bedrijfsleven in het Mexicaanse olie- en gasprogramma aan de orde komen. De minister woont een Ronde Tafelbijeenkomst bij met de president van Mexico en met Nederlands en Mexicaanse CEO's. Dit gebeurt in aanwezigheid van HM de Koningin, de Prins van Oranje en Prinses Máxima. De minister zal een keynote speech houden op een energieseminar over duurzaamheid en energiebesparing. Aansluitend zal een samenwerkingsovereenkomst worden ondertekend tussen Van der Hoeven en haar Mexicaanse collega van Energie Georgina Kessel over de brede samenwerking tussen beide landen op energiegebied. Aan het einde van haar reis zal de minister een bezoek brengen aan Ciudad del Carmen om daar de boorinstallaties van PEMEX te bezichtigen en de rol die Nederlandse offshorebedrijven daarbij kunnen vervullen.

Staatssecretaris Heemskerk

Maandag 2 november
13.00-13.45 uur
Speech tijdens een congres over duurzame handel. Heemskerk gaat tijdens zijn speech in op de noodzaak om duurzame handel te versnellen en te intensiveren. Andere sprekers zijn Hans Wijers (AkzoNobel), Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en Jason Clay (WWF).
Locatie: Philharmonie Haarlem, Lange Begijnestraat 11, Haarlem

Woensdag 4 november
09:00-10:00 uur
In ontvangst nemen PWC Entertainment en Media Outlook over Gaming en discussie over de Gaming industrie
Locatie: ministerie van Economische Zaken, Den Haag

12.30-13.30 uur
Heemskerk zal aankomende periode op vijf universiteiten in Nederland een collegetour houden over handelspolitiek, globalisering en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Heemskerk zal tijdens zijn college aangeven dat de huidige economische crisis een kans is om een nieuwe sociaal-economische wereldorde op te bouwen. Ook zal hij ingaan op de noodzaak om internationaal te blijven inzetten op open markten, met tegelijkertijd meer aandacht voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Locatie: Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, Amsterdam

14.00-15.00 uur
Heemskerk geeft het officiële startsein voor een nieuw toeristisch project: 'Amsterdam bezoeken, Holland zien'. Wethouder Gehrels (Amsterdam), gedeputeerde Baggerman (Noord-Holland) en portefeuillehouder Luiten (Stadsregio Amsterdam) lichten het project toe.
Locatie: Hermitage, Amstel 51, Amsterdam

17.30-19.00 uur
Speech over het belang van internationaal ondernemen tijdens de bijeenkomst van de EVD over dit onderwerp. Heemskerk gaat tijdens zijn speech in op de ontwikkelingen in de internationale handel en op buitenlandse markten. Ook staat de vraag centraal hoe Nederlandse bedrijven daar op in kunnen spelen en hoe de Nederlandse overheid en vertegenwoordigingen in het buitenland (ambassades en consulaten) daarbij kunnen helpen. Heemskerk zal ook ingaan op de stelling dat om buitenlandse markten kansen bieden om sterker uit deze crisis te komen.
Locatie: SenterNovem, Center Court, Juliana van Stolberglaan 3, Den Haag

Donderdag 5 november
11.00 - 12.00 uur
Speech over ondernemen in turbulente tijden tijdens het het Zakenfestival Groot-Amsterdam. Het zakenfestival is een promotiecampagne voor succesvolle ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in de regio Groot-Amsterdam.
Locatie: Amsterdam RAI, Europaweg 2 - 22

14:00-14:30 uur
Heemskerk spreekt op de door het ministerie van Economische Zaken en het onderzoeksprogramma Next Generation Infrastructures georganiseerde themamiddag over 'Netneutraliteit'. Netneutraliteit, de vraag in hoeverre het verschillend behandelen van internetverkeer toelaatbaar is, houdt ons steeds vaker bezig. Een recent praktijkvoorbeeld is het blokkeren van Skype door iPhone. Tijdens de themamiddag spreken naast Heemskerk: Ernst ten Heuvelhof (Next Generation Infrastructures), Taylor Reynolds, (OESO), Rudi Bekkers (Dialogic), Michel van Eeten (hoogleraar TUDelft) en experts uit het VK (Alex Blowers, Ofcom) en Noorwegen (Frode Sorensen, NPT).
Locatie: NH Den Haag, Prinses Margrietplantsoen 100. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via http://www.ez.nl/

14:30-15:45 uur
Aftrap Internet Boot Camp. Naar schatting 1 op de 10 Nederlanders (1.6 miljoen) is onvoldoende internetvaardig. Hierdoor maken deze mensen niet of nauwelijks gebruik van e-mail, gebruiken geen internetsites om te solliciteren en communiceren nauwelijks digitaal. Om deze vaardigheden te verbeteren heeft Heemskerk samen met diverse bedrijven en ECP-EPN het programma Digivaardig & Digibewust gelanceerd. Vanuit dit programma is een zogenaamd 'Internet Boot Camp' ontwikkeld. Dit is een internetsite waar belangrijke internetvaardigheden kunnen worden geoefend en waar je kunt testen hoe vaardig je nou eigenlijk bent. De site is gericht op de 'gevorderde' digibeet die nu vaak alleen is aangewezen op vrienden, bekenden of familieleden. Om deze 'hulptroepen' te ondersteunen en mensen basis internetvaardigheden bij te brengen is de 'Internet Boot Camp' ontwikkeld. Heemskerk zal tijdens de aftrap stilstaan bij het belang van het terugdringen van dit probleem. Frank Heemskerk, een aantal digibeten en Tineke Netelenbos, voorzitter programmaraad Digivaardig & Digibewust, zijn na afloop van de bijeenkomst beschikbaar voor interviews of achtergrondgesprekken.
Lokatie: Centrale Bibliotheek, Den Haag
Aanmelden via: Lindblom, Bert Tielemans, Telefoon +31 (0) 70 381 6810, Mobiel +31 (0) 65 734 3331, E-mail bert.tielemans@lindblom.nl

Vrijdag 5 november
19.00-23.00 uur
Mercedes-Benz Dutch Fashion Awards. Heemskerk gaat tijdens de bijeenkomst in op de exportmogelijkheden van de Nederlandse creatieve industrie.
Lokatie: Ridderzaal, Den Haag

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van de Directie Communicatie: (070) 379 6442.