Europese Raad kritisch over Iran

De Europese Raad blijft aandringen op een diplomatieke oplossing voor de kwestie rondom het Iraanse nucleaire programma, maar werkt tegelijkertijd aan een pakket sanctiemaatregelen als het overleg met Iran niet snel resultaten oplevert.

"We houden vast aan het tweesporenbeleid", zegt minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken. "De EU steunt heel duidelijk de inspanningen van de E3+3 (Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, China, Rusland en de Verenigde Staten) om Iran via de onderhandelingstafel tot samenwerking te dwingen met de International Atomic Energy Agency (IAEA) over zijn kernprogramma. We laten ons echter niet aan het lijntje houden. In december moeten we afspraken maken over de maatregelen die de EU neemt als Iran niet meewerkt met de E3+3 en niet met de IAEA. Werkt Iran wel mee, dan komt de weg vrij voor nauwere betrekkingen tussen de EU en Iran. Dat is in het belang van alle partijen."

In de relatie met Iran is niet alleen de nucleaire kwestie een belemmering. Ook de mensenrechtensituatie in Iran moet sterk verbeteren. De Europese Raad is zeer bezorgd over de gewelddadige onderdrukking van protesten tegen verkiezingsfraude en de acties en intimidaties tegen lokale medewerkers van EU-missies.

Gisteren is de tijdelijk zaakgelastigde van Iran ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken om hem duidelijk te maken dat Nederland de veroordeling van een medewerker van de Britse ambassade tot vier jaar gevangenisstraf onaanvaardbaar vindt. "Dit is geen eerlijk proces geweest en dit is een buitensporig vonnis, waar we ons tegen verzetten, net zoals we dat doen tegen de terdoodveroordelingen en de massaprocessen," aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken).