Kabinet akkoord met voortgangsrapportage 'Impuls brede scholen, sport en cultuur'

De ministerraad heeft ingestemd met de voortgangsrapportage 'Impuls brede scholen, sport en cultuur'.

Kookles op Brede School D'n Bogerd in Geldermalsen

Dit gebeurde op voorstel van staatssecretaris Bussemaker van VWS, mede namens minister Plasterk en de staatssecretarissen Dijksma en Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In de brief aan de Tweede Kamer wordt de stand van zaken van de impuls besproken.

Impuls voor samenhangend aanbod

Gemeenten kunnen met structurele steun van het Rijk personeel aantrekken die zorgen voor een samenhangend aanbod van onderwijs, sport en cultuur voor kinderen en jongeren. De oorspronkelijke doelstelling van de impuls, het realiseren van 2.500 combinatiefuncties in 2012, maakt deel uit van het beleidsprogramma van het kabinet. Door de financiële crisis is het noodzakelijk deze afspraken bij te stellen naar 2.250 functionarissen in 2012.

Moeilijke financiële positie gemeenten

Deelnemende gemeenten, maar ook gemeenten die nog gaan starten met de Impuls, hebben aandacht gevraagd voor hun moeilijke financiële positie als gevolg van de crisis. Het realiseren van de oorspronkelijke doelstellingen komt hiermee onder druk te staan. De ministeries van OCW en VWS en de VNG hebben daarom gezocht naar mogelijkheden om zoveel mogelijk combinatiefuncties te creëren op de juiste plek, rekening houdend met de financiële problemen van gemeenten.

Hoger normbedrag per functionaris

Afgesproken is dat het normbedrag per functionaris wordt verhoogd van 45.000 euro naar 50.000 euro. Dit stelt gemeenten en sectoren in staat om kwalitatief goed personeel aan te stellen. Het totaal beschikbare budget bij Rijk en gemeenten blijft gelijk. Dit betekent dat in 2012 in totaal 250 fte minder wordt gerealiseerd dan oorspronkelijk afgesproken. Ook krijgen gemeenten de ruimte om maximaal eenderde van de totale cofinanciering door lokale partijen te laten meefinancieren, op voorwaarde dat dit in overleg en overeenstemming met deze lokale partijen gebeurt.

Met deze nieuwe afspraken is een balans gevonden tussen enerzijds het tegemoetkomen aan gemeenten en anderzijds het realiseren van zoveel mogelijk combinatiefuncties in 2012. Gemeenten en Rijk hebben op basis hiervan alle vertrouwen erin dat er ieder jaar meer personeel actief zal zijn voor kinderen en jongeren.