Mbo'ers geven massaal gehoor aan School Ex Programma

Tijdens de zomerperiode hebben afstuderende mbo'ers in groten getale gehoor gegeven aan de oproep van hun opleiding om aan te geven welke plannen zij hebben na hun studie.

In totaal hebben circa 80.000 mbo-studenten formulieren ingevuld en duidelijk gemaakt na hun opleiding door te willen studeren of te willen werken. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Van Bijsterveldt (OCW) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd over de voortgang van het School Ex Programma. "Doorleren is momenteel de beste remedie tegen jeugdwerkloosheid. Veel jongeren beseffen dat en grijpen die kans", aldus Van Bijsterveldt.

Met het School Ex Programma geven de mbo-instellingen gericht studieadvies voor een vervolgopleiding die goed aansluit bij de wensen van de arbeidsmarkt of begeleiden studenten, die graag willen werken maar moeilijk een baan vinden, naar het UWV. Via arbeidsbemiddeling wordt dan naar een passende baan gezocht. Uit voorlopige cijfers blijkt dat het doel van het School Ex Programma om 10.000 mbo'ers door te laten studeren, wordt gehaald. De definitieve balans wordt pas medio november opgemaakt wanneer de definitieve inschrijvingen op de mbo's bekend zijn.
Wanneer mbo'ers doorleren overbruggen zij deze moeilijke economische periode en versterken zij bovendien hun kansen op de arbeidsmarkt. Om de extra mbo'ers op te kunnen leiden heeft de staatssecretaris 250 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de mbo-instellingen.

Samen met staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken legt Van Bijsterveldt vrijdagmiddag een werkbezoek af aan het Zadkine College in Rotterdam. Daar spreekt zij met studenten, bestuurders en wethouder Schrijer over het School Ex Programma en de arbeidsmarktomstandigheden voor jongeren. Zadkine zal presenteren hoe zij zoveel mogelijk rendement halen uit het School Ex Programma voor hun examenkandidaten.