Veiligheidshuizen effectief

De veiligheidshuizen bewijzen hun waarde in het bestrijden van criminaliteit. De eerste resultaten zijn positief. Het aantal tijdelijke huisverboden is opgelopen tot meer dan 1.000 en het aantal wijkagenten is fors uitgebreid. Nederland wordt steeds veiliger en de burger voelt zich ook veiliger. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage van het project Veiligheid begint bij Voorkomen (VbbV). De ministerraad heeft op voorstel van de ministers Hirsch Ballin van Justitie en Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met toezending van de voortgangsrapportage aan de Tweede Kamer. Daarnaast heeft het kabinet besloten tot een extra impuls voor de aanpak van overlast en verloedering, overvallen en winkelcriminaliteit. Met gemeenten is afgesproken dat de komende twee jaar 150 miljoen euro extra via het Gemeentefonds beschikbaar komt voor de aanpak van overlast en verloedering.

De structurele daling van de criminaliteit zet zich voort. Eind 2008 gaf een kwart van de bevolking aan slachtoffer te zijn geweest van een misdrijf. In 2006 was dat nog 30 procent. Deze tendens doet zich voor bij nagenoeg alle soorten van criminaliteit, in het bijzonder vandalisme en gewelds- en vermogensdelicten waaronder fietsendiefstal. Een belangrijk onderdeel van VbbV is het ontwikkelen van een landelijke dekking van veiligheidshuizen. Dat zal eind 2009 zijn gerealiseerd met in totaal 45 veiligheidshuizen. De eerste resultaten van al langer lopende veiligheidshuizen zijn positief. Tilburg kent een daling van bijna 50 procent van het aantal jeugdige veelplegers en Midden Limburg een daling van 35 procent van alle veelplegers. In 2010 volgt een landelijke evaluatie. Voor de aanpak van huiselijk geweld bestaat sinds begin dit jaar de mogelijkheid van het opleggen van een tijdelijk huisverbod. Dit is inmiddels meer dan 1.000 maal toegepast. Verder is er wetgeving in ontwikkeling voor een verplichte meldcode voor professionals bij vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling.

Het aantal vermogensdelicten is in 2008 met 20 procent gedaald ten opzichte van 2006. Daarvoor zijn bijna 200 extra forensische assistenten aangesteld bij de politie. Eind dit jaar moeten dat er 250 zijn. Het aantal gestolen fietsen is gedaald van 750.000 in 2006 naar 640.000 in 2008. Ook de criminaliteit tegen het bedrijfsleven is afgenomen. Het aantal winkeldiefstallen is echter toegenomen: van 1,4 miljoen in 2004 naar 1,7 miljoen in 2008. Deze stijging doet zich met name voor bij enkele grotere ondernemingen zoals supermarkten, kledingwinkels en bouwmarkten. Het aantal overvallen is na een lange periode van daling sinds 2007 weer gestegen. Om die reden heeft het kabinet de taskforce overvalcriminaliteit ingesteld die met aanvullende maatregelen moet komen. Er zijn inmiddels extra politieteams geformeerd. Dat heeft dit jaar al geleid tot 50 procent meer opgeloste zaken en 62 procent meer aanhoudingen.

Het kabinet geeft onverminderd prioriteit aan het terugdringen van overlast en verloedering. Om een extra impuls te geven aan de bestrijding van veel voorkomende overlast heeft het kabinet met 40 gemeenten een manifest gesloten. Hierin is vastgelegd dat er voor de komende twee jaar 150 miljoen euro extra beschikbaar komt via het Gemeentefonds. Met de komst van 118 wijkagenten in 2008 is het aantal wijkagenten eind van dat jaar gestegen tot meer dan 2.750. Verder wordt geweld dat wordt gepleegd tegen medewerkers met een publieke taak en geweld dat wordt gepleegd onder invloed van alcohol zwaarder bestraft. Het bezit van stiletto's wordt vanaf juli volgend jaar strafbaar. De coffeeshops worden kleinschaliger en daarmee beter beheersbaar. Verder krijgen burgemeesters meer bevoegdheden om wijkverboden op te leggen en om in te grijpen als probleemgezinnen niet voldoende worden geholpen.