Belangrijke stap op weg naar Kopenhagen

De Europese regeringsleiders hebben een akkoord bereikt over hun inzet voor de klimaattop in Kopenhagen. 'Europa toont hiermee ambitie en solidariteit', aldus minister-president Balkenende.

'Dit is een belangrijke stap op weg naar Kopenhagen', zei minister-president Balkenende, na afloop van de Europese Raad in Brussel.

'Europa moet leiderschap en andere mondiale spelers uit de loopgraven meetrekken naar een succesvolle top in Kopenhagen.'

Ontwikkelingslanden

Aan de financieringsbehoefte van de ontwikkelingslanden zal Europa een eerlijk aandeel leveren.

In 2020 is 100 miljard euro per jaar nodig om de ontwikkelingslanden aan klimaatverandering te laten aanpassen. Op de korte termijn is jaarlijks 5 tot 7 miljard euro aan publieke financiering nodig.

Balkenende spreekt van 'een doorbraak in de manier waarop Europa zijn financiële bijdrage aan de ontwikkelingslanden gaat geven'.

Om de daad bij het woord te voegen heeft Nederland 100 miljoen euro per jaar toegezegd voor klimaatacties in ontwikkelingslanden in de periode 2010-2012.

Copyright AFP Photo

CO2-reductie

De regeringsleiders hebben het lange termijn doel aangescherpt en afgesproken dat de EU in Kopenhagen inzet op een CO2-reductie van 80% tot 95% in 2050, ten opzichte van 1990.

Verder houdt Europa vast aan een verhoging van de CO2-reductie naar 30% in 2020, als andere landen ook hun aandeel leveren.