Initiatief Duurzame Handel van Koenders groot succes

Precies een jaar na de lancering van het Initiatief Duurzame Handel (IDH) spreekt minister Koenders over de resultaten met directeuren van grote bedrijven. “De productie en handel van producten uit ontwikkelingslanden kan en moet duurzamer. Dit initiatief laat zien dat grote bedrijven als Mars en Akzo Nobel dit ook willen. Door rekening te houden met boeren, werknemers en het milieu kunnen we armoede bestrijden. Hulp én handel, aid and trade, dat is moderne ontwikkelingssamenwerking waar ik voor sta”, aldus minister Koenders.

Voorafgaand aan het congres Accelerating Sustainable Trade, waar Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) sprak, ontmoette hij directeuren van grote bedrijven. Deze lunch vond plaats op verzoek van de directeuren. Zij zijn positief over het initiatief van Koenders en gaven aan betrokken te blijven bij de verduurzaming van handelsketens .

Op hun verzoek aan de minister om het programma uit te breiden, reageerde Koenders positief. “Ik heb besloten het IDH programma te verlengen tot 2015 en in 2011 € 20 miljoen extra te investeren. Dit is moderne ontwikkelingssamenwerking pur sang.”

Koenders verwacht dat de partners ook extra geld vrijmaken voor de projecten. “Zo kan ontwikkelingssamenwerking als hefboom fungeren.” Het Initiatief Duurzame Handel is een samenwerkingsverband tussen bedrijfsleven, niet goevernementele organisaties (ngo’s), vakbonden en overheid om sociale en ecologische knelpunten in handelsketens aan te pakken. Via het uitwisselen van kennis en gerichte leer-en verbeterprogramma’s wil IDH de economische, milieu- en arbeidsomstandigheden in de eerste schakels van de productieketens in ontwikkelingslanden verbeteren.

IDH heeft de ambitie een katalyserende rol te vervullen bij de verduurzaming van ketens waardoor koplopers sneller vooruit kunnen en volgers over de drempel worden getrokken. IDH richt zich op sectoren waar nog weinig aan ketenverantwoordelijkheid gebeurt en op sectoren waar al initiatieven zijn.