Koenders brengt werkbezoek aan Egypte

Minister Koenders is op 28 en 29 oktober in Cairo voor een bilateraal werkbezoek, zijn eerste aan Egypte sinds zijn aantreden als minister. Hij voert overleg met zijn Egyptische ambtgenoot over de samenwerking tussen Egypte en Nederland.

Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) spreekt op 29 oktober met de minister voor Internationale Samenwerking, mevrouw Fayza Aboulnaga, over de verbreding van de Nederlandse samenwerking met Egypte.

Daarnaast wordt een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de bevordering van private sector initiatieven tussen Egypte en Nederland.

Minister Koenders spreekt ook met politici, journlisten en niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) over de politieke, sociale en mensenrechtensituatie.

Met mevrouw Moushira Khattab, de minister of State for Family and Population, spreekt Koenders onder andere over de situatie rond meisjesbesnijdenis in Egypte. Hij zal voorstellen intensiever samen te werken om dit tegen te gaan.

Verder bezoekt Koenders een distributiepunt voor gesubsidieerd brood. Daar zal hij zich onder meer door het World Food Program en een vertegenwoordiger van het Egyptische ministerie voor Sociale Solidariteit laten informeren over het voedselsubsidiesysteem in Egypte en het Egyptische beleid daaromtrent.

Aansluitend zal de minister met een aantal Nederlandse en Egyptische landbouwbedrijven spreken over hun rol in de voedselzekerheid in Egypte.

Maar eerst bezoekt minister Koenders op 28 oktober ISHRAQ girls’ group, een Farmer Field School en de Water Users Organisation in de Fayoum. Het ISHRAQ programma heeft tot doel kansarme meisjes tussen 12-15 jaar onderwijs te geven, gericht op zelfontplooiing en vaardigheden.

De Farmer Fields Schools is een succesvolle methode waarin landbouwtraining aan boeren en boerinnen samengaat met bewustwording op het gebied van reproductieve gezondheid, alfabetisering en burgerrechten.

De minister zal eveneens spreken met enkele boeren van het watergebruikerscomité over hoe op lokaal niveau wordt samengewerkt om tot een eerlijke verdeling en duurzaam gebruik van het beschikbare water te komen.

Dit bezoekt volgt op het bezoek dat minister Koenders eerder deze week bracht aan Ethiopië.