Landelijk coördinator georganiseerde en financieel economische criminaliteit bij OM

Het Openbaar Ministerie krijgt een landelijk coördinator georganiseerde en financieel economische criminaliteit. Dat schrijven de ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De coördinator komt te werken bij het Functioneel Parket en richt zich speciaal op de bestrijding van de financieel-economische en georganiseerde misdaad.

De aanstelling van de landelijk coördinator georganiseerde en financieel- economische criminaliteit bij het Functioneel Parket past binnen de strategie van het kabinet, die gericht is op het bij de wortels bestrijden van de georganiseerde misdaad. Het doel is niet alleen verdachte personen op te pakken en voor de rechter te brengen, maar ook barrières voor hun criminele activiteiten op te werpen en de criminele organisaties te ontmantelen. Op die manier kunnen andere leden van de misdaadorganisatie niet het werk overnemen van de opgepakte verdachten: ‘niet alleen de spelers moeten worden opgepakt, ook het spel moet uit zijn.’ Dat betekent onder andere het wegnemen van gelegenheidsstructuren waarmee geld wordt witgewassen via vastgoed en het ontnemen van crimineel vermogen. Hiervoor is samenwerking tussen verschillende overheidsinstanties zoals het bestuur, het Openbaar Ministerie, bijzondere opsporingsdiensten, de politie en toezichthoudende instanties onontbeerlijk.

De landelijk coördinator is aangesteld voor een periode van drie jaar en richt zich op het oplossen van knelpunten in de samenwerking en informatieuitwisseling tussen overheidsinstanties. De functie wordt ondergebracht bij de hoofdofficier van Justitie bij het Functioneel Parket, die zal worden ondersteund door een senior officier van Justitie en een senior-beleidsmedewerker. De coördinator kan zonodig via het College van procureurs-generaal aan de Minister van Justitie rapporteren, die op zijn beurt collega-bewindslieden kan betrekken bij het oplossen van de knelpunten.