Resultaten veiligheidshuizen positief

De veiligheidshuizen bewijzen hun waarde in het bestrijden van criminaliteit. De eerste resultaten zijn positief. Het aantal tijdelijke huisverboden is opgelopen tot meer dan 1.000 en het aantal wijkagenten is fors uitgebreid. Nederland wordt steeds veiliger en de burger voelt zich ook veiliger. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage van het project Veiligheid begint bij Voorkomen (VbbV). De ministerraad heeft op voorstel van de ministers Hirsch Ballin en Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met toezending van de voortgangsrapportage aan de Tweede Kamer.

Het kabinet geeft onverminderd prioriteit aan het terugdringen van overlast en verloedering. Om een extra impuls te geven aan de bestrijding van veel voorkomende overlast heeft het kabinet met 40 gemeenten een manifest gesloten. Hierin is vastgelegd dat er voor de komende twee jaar 150 miljoen euro extra beschikbaar komt via het Gemeentefonds. Met de komst van 118 wijkagenten in 2008 is het aantal wijkagenten eind van dat jaar gestegen tot meer dan 2.750.

Verder wordt geweld dat wordt gepleegd tegen medewerkers met een publieke taak en geweld dat wordt gepleegd onder invloed van alcohol zwaarder bestraft. Het bezit van stiletto’s wordt vanaf juli volgend jaar strafbaar. De coffeeshops worden kleinschaliger en daarmee beter beheersbaar. Verder krijgen burgemeesters meer bevoegdheden om wijkverboden op te leggen en om in te grijpen als probleemgezinnen niet voldoende worden geholpen.