Warming-up voor New York marathon kleurt oranje

320 marathonlopers in oranje shirts warmen zich zaterdag met de International Friendship Run op voor de marathon van New York. Via NY400.nl kregen zijn hun startbewijzen. Prins Pieter Christiaan overhandigt bij de start van de International Friendship Run het ‘Manhattan Vijfje’ en twee vergulde penningen aan Mary Wittenberg, directeur van de New York marathon.

Zoals al jaren gebruikelijk doen er ook op zondag weer veel Nederlanders mee aan de New York Marathon. Onder hen zijn 320 lopers die hun startbewijs verkregen via NY400.nl. De startbewijzen zijn beschikbaar gesteld om de vriendschap tussen Nederland en New York te vieren.

2009-11-02 Friendship Run New York, foto Richard

International Friendship Run

De International Friendship Run is de traditionele warming-up van ongeveer vijf kilometer op de dag voor de marathon. Lopers van verschillende nationaliteiten verzamelen zich dan bij het gebouw van de Verenigde Naties en lopen achter de vlag van hun land naar de finishplaats van de marathon in het Central Park. Na afloop wisselen de lopers vaak hun T-shirts uit.

NY400

NY400 markeert de vriendschap tussen Nederland en de Verenigde Staten. Vierhonderd jaar geleden stuitten Nederlandse ontdekkingsreizigers op het eiland Manhattan, waar ze de kolonie Nieuw-Amsterdam stichtten, die uitgroeide tot de huidige stad New York. Sindsdien delen Nederland en de VS vierhonderd jaar geschiedenis en gezamenlijke waarden: vrijheid, tolerantie en het nastreven van geluk. Dat wordt dit jaar gevierd met tal van activiteiten in Nederland en New York.

Het ‘Manhattan Vijfje’ en de twee de vergulde penningen zijn geslagen om de ontdekking van het huidige New York vierhonderd jaar geleden herdenken.