Wim Kuijken brengt eerste werkbezoek als deltacommissaris

Deltacommissaris Wim Kuijken heeft in de kustplaats Ter Heijde zijn eerste werkbezoek afgelegd. Dit deed hij samen met staatssecretaris Huizinga. Wim Kuijken is op dit moment nog secretaris-generaal bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en zal op 1 februari 2010 fulltime aan de slag gaan als Deltacommissaris.

De kust van Ter Heijde wordt op dit moment versterkt door de zeebodem op te hogen en het strand en de duinen opnieuw in te richten.

“Hier vindt dus de versteviging van de kust plaats. De duinen gaan omhoog, de kustlijn wordt opgehoogd, het strand wordt verlengd, zodat deze kust, van Hoek van Holland tot Scheveningen, zeg maar, Kijkduin-Scheveningen, in de komende vijf jaar volgens de berekeningen die we hebben, veilig blijft.”

“Is dat nu typisch een van de dingen waar u mee bezig zult zijn als Deltacommissaris?”

“Ik zal mij op een nog iets langere termijn richten. Dit is eigenlijk het achterstallig onderhoud dat we moeten doen om Nederland veilig te houden. Wat ik ga doen, is nog iets verder kijken en Nederland klaar maken voor de effecten van de klimaatverandering op de wat langere termijn, dus zeg maar 2050, 2100.”

“Deze Deltacommissaris wordt benoemd voor zeven jaar. Hij zal de eerste zijn van vele. Als we honderd jaar vooruitkijken, dan zullen we echt de komende decennia zo’n Deltacommissaris nodig hebben. Deze, Wim Kuijken, is natuurlijk wel een heel speciale, want hij is de eerste die deze functie gaat bekleden en ook degene die er vorm aan kan geven, die kan zorgen dat de Deltacommissaris een figuur wordt die heel Nederland kent en waar rekening mee gehouden wordt.”