Extra treinen in Noord en Oost Nederland

Tussen Leeuwarden en Groningen kunnen reizigers vanaf 13 december op zaterdag naast de stoptrein ook met de sneltrein reizen. Reizigers tussen Groningen en Zuidbroek hebben straks de keuze uit vier stoptreinen per uur, in plaats van de huidige drie. Minister Eurlings en staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat maken dit mogelijk met een subsidie van 3,1 miljoen euro.

Sinds eind vorig jaar rijden in Oost Nederland al meer treinen. Om deze uitgebreide dienstregeling voort te zetten geven Eurlings en Huizinga nu een bijdrage van 5,9 miljoen euro. Hierdoor kunnen er vier stoptreinen per uur tussen Arnhem en Doetinchem rijden (in plaats van twee). Ook rijdt de stoptrein Apeldoorn-Almelo van maandag tot en met zaterdag door naar Enschede en terug.

De uitbreiding van het treinaanbod is een van de maatregelen uit het Actieplan ‘Groei op het spoor’. Voor de uitvoering van dit plan heeft Eurlings tot 2012 200 miljoen euro uitgetrokken. Met diverse maatregelen wil de minister ervoor zorgen dat nieuwe groepen reizigers gebruik gaan maken van de trein en dat huidige gebruikers vaker de trein pakken. Zo komen er meer en betere P+R-locaties, worden ‘weesfietsen’ op stations verwijderd om de capaciteit van de fietsenstallingen te vergroten en kunnen shuttleservices tussen stations en bedrijvenlocaties kantoren beter bereikbaar maken met het OV.