Rouvoet: investeer in werkende vaders

Er is een cultuurbreuk nodig in de houding tegenover werkende vaders. Dit stelt minister Rouvoet vandaag in een toespraak op het Najaarscongres van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI). Jeugd en Gezin start een onderzoek naar belemmeringen die vaders ervaren in de afstemming tussen werk en gezin.

Er blijken te veel belemmeringen te zijn voor mannen om werk en gezin te combineren. Mannen worden vaker dan vrouwen ontmoedigd gebruik te maken van werk/privéregelingen. Het onderzoek van Jeugd en Gezin moet aantonen welke drempels er in de (bedrijfs)cultuur zijn en hoe deze kunnen worden opgelost. Ook wordt gekeken naar de nadelige consequenties die werkende vaders zélf verwachten voor hun carrière. Zo denken mannen minder promotiekansen te hebben, wanneer ze meer tijd aan hun gezin gaan besteden.

Meer keuzevrijheid

“Als mensen in Nederland kinderen krijgen, blijft de vader vaak fulltime werken”, aldus Rouvoet in zijn toespraak. “De moeder gaat doorgaans minder werken. De vraag is of dit aansluit bij de wens van veel vaders om hun kinderen te zien opgroeien, en bij de wens van veel moeders om zich ook professioneel te blijven ontwikkelen. Vaders die meer zorgtaken op zich willen nemen, moeten daar meer ruimte voor krijgen.”

Keuzevrijheid kan alleen op een flexibele arbeidsmarkt. Rouvoet roept werkgevers op hiervan werk te maken: “U kunt de vijver waarin u naar werknemers vist groter maken. Investeringen in keuzevrijheid en flexibiliteit in de afstemming tussen werk en gezin kunt u méér dan terugverdienen. Het zal voordeliger blijken dan concurreren op loon. Door loonconcurrentie groeit de beroepsbevolking niet, maar wordt vooral duurder.”