Antwoord voor bedrijven helpt ondernemers

Staatssecretaris Jan Kees De Jager maakte dinsdag 22 september bekend dat ondernemers vanaf nu per branche alle informatie over wijzigingen in wet- en regelgeving, vergunningen en subsidies kunnen vinden op Antwoordvoorbedrijven.nl. Deze informatie is opgenomen in 62 zogenaamde branchewijzers.

“Een ondernemer kan zo in één oogopslag zien met welke regels hij te maken heeft in zijn branche. Dit is nu voor het eerst volstrekt transparant waarmee we veel irritaties bij ondernemers kunnen wegnemen”, aldus De Jager.

Tijdens een interactieve bijeenkomst met ondernemers maakte De Jager dit bekend. Samen met Bernard Wientjes van VNO-NCW en Loek Hermans van MKB Nederland ging De Jager in gesprek met ondernemers over het verminderen van hun regeldruk. "Deze bijeenkomst geeft mij de kans om ondernemers te laten zien dat dit kabinet de aanpak van regeldruk serieus neemt", aldus De Jager.

Achtergronden

Staatssecretaris Heemskerk en staatssecretaris De Jager zijn in het Kabinet verantwoordelijk voor het verminderen van regeldruk. Zo maakten ze het de afgelopen periode bijvoorbeeld mogelijk dat je met je bestelbus niet langer ieder ritje gedetailleerd hoeft te administreren en dat de ´gehate´ eerstedagsmelding is afgeschaft. Ook regelden ze dat je bij de KvK voortaan ook direct een belastingnummer krijgt als je een bedrijf start en dat de ziekmelding is verschoven van de 13e naar de 42e week. Verder kun je de VAR-verklaring digitaal aanvragen en is elektronisch factureren veel eenvoudiger geworden.

Volgens Heemskerk en De Jager is het Kabinet op de goede weg, maar moet er de komende tijd ook nog veel gebeuren. Zo wordt het systeem van loonheffingen veel eenvoudiger gemaakt en moet de aangifte vennootschapsbelasting en jaarrekeningenrecht eenvoudiger. Bijvoorbeeld door de aangifte te baseren op de standaard XBRL (NB. een open standaard voor samenstellen en uitwisselen van gegevens via internet). Ook komt er één omgevingsvergunning wat betekent dat ondernemers bijvoorbeeld goedkoper, makkelijker en sneller vergunningen van gemeente kunnen krijgen als ze bouwplannen hebben. Volgens Heemskerk is de rol van gemeentes sowieso erg belangrijk. “De lokale overheid heeft veel wapens in handen om het de ondernemer in de praktijk direct makkelijker te maken de komende tijd. Zo kunnen ze bijvoorbeeld allerlei vergunningen omzetten in algemene regels. Daardoor behoort ‘gedoe’ met vergunningen zoals een terrasvergunning hopelijk snel tot het verleden”, aldus Heemskerk.