Convenant Horizontaal Toezicht met provincie Overijssel

Een transparante bedrijfsvoering, minder fiscale risico’s en administratieve rompslomp. Met dat doel sluiten de Belastingdienst en de provincie Overijssel een overeenkomst voor invoering van ´Horizontaal Toezicht´. Commissaris van de Koningin mr. Geert Jansen en mr. Fred Schippers, voorzitter managementteam van de Belastingdienst Oost, ondertekenden hiervoor vrijdag 3 juli 2009 een convenant in het provinciehuis te Zwolle.

Het convenant bezegelt een nieuwe manier van werken. Het bevat afspraken over de wijze en intensiteit van toezicht door de Belastingdienst bij de provincie. Door een goed ingerichte organisatie en afspraken om fiscale kwesties bijtijds te bespreken, is controle achteraf door de Belastingdienst niet meer nodig. De regels blijven hierbij gewoon bestaan, maar deze vorm van samenwerking maakt het voor beide partijen eenvoudiger. De Belastingdienst kan het toezicht veel efficiënter uitvoeren en de provincie loopt minder fiscale risico's en ervaart minder administratieve lasten.
De nieuwe aanpak past in het streven van zowel de provincie als de Belastingdienst naar meer efficiëntie en transparantie in de bedrijfsvoering. Overijssel is de tweede provincie waarbij Horizontaal Toezicht wordt toegepast. De Belastingdienst heeft eerder al convenanten getekend met een aantal gemeentes, zeer grote ondernemingen, middelgrote bedrijven en branches.