Convenant Horizontaal Toezicht SRA uitgebreid

Staatssecretaris Jan Kees De Jager en SRA-voorzitter Paul Dinkgreve hebben maandag 31 augustus jl. het SRA-Convenant Horizontaal Toezicht ondertekend.

Dit convenant, dat als basis het SRA-Kwaliteit- en reviewsysteem heeft, vervangt het horizontaal toezichtconvenant over loonheffing. De reikwijdte van het convenant is uitgebreid naar alle grote belastingmiddelen: loonheffing en inkomsten-, omzet- en vennootschapsbelasting.

Het convenant regelt de samenwerking tussen de Belastingdienst en SRA over de kwaliteit van de fiscale aangiften die SRA-Kantoren verzorgen. Op basis van vertrouwen, begrip en transparantie zijn afspraken gemaakt over de kwaliteitsborging van kantoorprocessen en –producten, de werkwijze in het aangifteproces, het uit te oefenen toezicht en de wijzen van overleg.

Win-win
Door afstemming vooraf wordt de rechtszekerheid over fiscale kwesties voor de betrokken cliënten van SRA-Kantoren -met name mkb-ondernemers- vergroot. Een win-win situatie voor zowel de Belastingdienst als SRA-Kantoren en hun cliënten omdat zij kunnen vertrouwen op elkaars inzet, kwaliteit en professionaliteit. Door zoveel mogelijk in de actualiteit te werken, hoeven de controles achteraf minder intensief te zijn.

Investering in kwaliteit
Staatssecretaris De Jager: “Het goede van het convenant met de SRA is, dat we de administratieve lasten weer verminderen, voor zowel ondernemingen als voor de Belastingdienst”.
SRA-Voorzitter Dinkgreve is met name trots op de erkenning dat de SRA-Kantoren steeds weer hebben geïnvesteerd in kwaliteit: “Dit Convenant biedt onze Kantoren en hun cliënten allerlei voordelen, juist vanwege het vertrouwen van de Belastingdienst in ons review- en kwaliteitborgingsysteem.” In september en oktober gaan de SRA en de Belastingdienst met roadshows naar de leden in het land om zoveel mogelijk voorlichting te geven en kantoorconvenanten te gaan afsluiten.